Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Draai verzelfstandiging GVB nu terug

23-05-2008 * Amsterdam moet de verzelfstandiging van het GVB terugdraaien. Tot die conclusie komt de SP op basis van een juridisch onderzoek van staatssecretaris Huizinga. SP-raadslid Meta Meijer: "De Amsterdammers gaven bij het referendum in 2002 al aan het GVB te willen behouden. Onder druk van de regering vond de verzelfstandiging in 2006 toch plaats. Nu geeft de regering juist aan dat de verzelfstandiging teruggedraaid moet worden als gemeenten grip op het vervoer willen houden. Hierdoor kan het stadsbestuur alsnog de opdracht van de Amsterdammers uit 2002 uitvoeren." Meta Meijer
Onder druk van de komende marktwerking moest het GVB verzelfstandigd worden, terwijl ook het Amsterdams college dit betreurde. Eind 2007 werd echter duidelijk dat Amsterdam de marktwerking bespaard kan blijven. Meijer: "Dat was een gigantische opsteker, maar sindsdien was er alleen maar veel onzekerheid. Gelukkig weten we nu wat ons te doen staat om deze marktwerking te voorkomen. Samen met de Stadsregio zullen we moeten afspreken hoe we het bedrijf kunnen aansturen en de verzelfstandiging moet teruggedraaid worden."

Onlangs deed het Wetenschappelijk Bureau van de SP onderzoek naar de gevolgen van de marktwerking in het openbaar vervoer. Hierbij werd duidelijk dat door de marktwerking veel buslijnen veranderen, er overbodig veel overstappen ontstaan en de busuitval enorm toeneemt. Meijer: "Het is duidelijk dat de reiziger niet gebaat is bij marktwerking in het openbaar vervoer. Amsterdam moet er dus alles aan doen om dit te voorkomen. Te beginnen bij het terugdraaien van de verzelfstandiging van het GVB."

Aanstaande woensdag zal de SP bij wethouder Herrema hierop aandringen.