VVD


24-5-2008

Toespraak Uri Rosenthal AV Noordwijkerhout

Op 23 mei 2008 had de 124e Algemene Vergadering plaats in Noordwijkerhout. Hieronder vindt u de toespraak van fractievoorzitter van de Eerste Kamerfractie Uri Rosenthal.

Na een recesperiode kwam de Eerste Kamerfractie afgelopen dinsdag weer bijelkaar. Wij keken elkaar aan. De vraag: wat is er in dit land aan de hand? Hoe kan het dat een cartoonist in dit land met grove overmacht van zijn bed wordt gelicht? Hoe kan het - deze flagrante aantasting van het recht op vrije meningsuiting? Vanuit de Eerste Kamerfractie dus nogeens welgemeende complimenten aan het adres van Mark Rutte voor zijn fiere verdediging van de vrijheid van meningsuiting in het debat over de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot.

Wij zijn de grootste oppositiefractie in de Eerste Kamer. Wij laten het liberale geluid in de Senaat duidelijk horen. Maar we zitten wel met een probleem. Het kabinet is nu al bijna anderhalf jaar bezig, en veel belangrijke wetsvoorstellen laten almaar op zich wachten. Dit kabinet is het kabinet van uitstel en afstel.

Wat wij dan toch wel langs krijgen, toont aan dat dit kabinet zich kenmerkt door paternalisme en bevoogding. En dat het kabinet het zich bijzonder gemakkelijk maakt door te pas en te onpas met belastingmaatregelen te komen en de Hard Werkende Nederlander het dagelijks leven zuur te maken.

Wij zijn in elk geval in staat geweest een meerderheid in de Eerste Kamer achter een motie te krijgen om een verhoging van de kansspelbelasting voorlopig op sterk water te zetten. Doodzonde dat een motie van onze financieel woordvoerder Ger Biermans om de vliegtax te ontmantelen, het net niet haalde door, ja zeker, een tegenstem van D66.

Wij, de Eerste Kamerfractie, houden strak vast aan onze liberale beginselen. Wij waren de drijvende kracht achter het afstemmen door de Kamer van een wetsvoorstel Kansspelen op internet, omdat de minister van Justitie dat uitsluitend aan Holland Casino wilde gunnen. Wij liberale senatoren zijn immers tegen monopolies. Wij zijn voor een goed functionerende markt. Vandaar dat wij het wetsvoorstel liberalisering postmarkt steunen, ook al is het kabinet ook daar almaar bezig het voor zich uit te schuiven.

En dan hebben we, bij al dat dralen van het kabinet, wel komende dinsdag de plenaire behandeling van het wetsvoorstel gratis schoolboeken. Ik kan daar kort over zijn. De Tweede Kamerfractie heeft tegengestemd. Onze fractie is natuurlijk onverkort voor gratis onderwijs voor leerpichtige jongeren, maar wij hebben met verbijstering kennis genomen van dit wetsvoorstel gratis schoolboeken. Wij zitten er immers om de uitvoerbaarheid van wetsvoorstellen te bekijken. Ik bespaar u de hoeveelheid narigheid die door dit wetsvoorstel over de scholen uitgestort dreigt te worden. Onze woordvoerder Heleen Dupuis zit nu bijna tien jaar in de Senaat en heeft al verzucht in al die tijd geen wetsvoorstel te hebben gezien dat voor de scholen zo catastrofaal zal uitwerken. De Eerste Kamer, waar we de uitvoerbaarheid van wetten voorop stellen, zou geen knip voor de neus waard zijn als dit wetsvoorstel wordt aangenomen. Ik roep alle collegae in de Eerste Kamer dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen en het wetsvoorstel tegen te houden.

Wij, de Eerste Kamerfractie, komen in de Senaat op voor het liberalisme. Daarvoor zetten we ons met hart en ziel, met ratio én passie, in. Wij zijn geen full-time politici, halen onze impulsen dus ook uit wat we in ons dagelijks werk zien, horen en ervaren. Dus ook als het om de dagelijkse problemen van de Hard Werkende Nederlander gaat. We beloven u het liberale gedachtengoed in en buiten de Senaat onverkort te blijven uitdragen.