24 en 25 mei: Plonzenw eekeinde

RAVON organiseert op 24 en 25 mei a.s. een nationaal telweekend van kikkerplonzen: Het Plonzenweekeinde. Dit gebeurt in het kader van het Jaar van de Kikker. Door deelname aan deze activiteit worden mensen er zich van bewust welke soorten in hun eigen omgeving voorkomen. Meer informatie en een speciaal formulier voor het doorgeven van waarnemingen zijn te vinden op: www.plonzenweekeinde.nl

Doe mee met het Plonzenweekeinde en tel de plonzen in uw omgeving! Kikkers, padden en salamanders zijn niet alleen boeiende en nuttige dieren; zij vormen tevens belangrijke indicatoren van een gezonde leefomgeving. De moeite waard dus om in de eigen omgeving te gaan zien of en welke soorten kikkers er bijvoorbeeld voorkomen. Iedereen kan eraan meedoen, men hoeft helemaal geen kenner te zijn. Mensen met een tuinvijver, of die bij hun weekendwandeling een sloot, weiland- of bospoel passeren, worden uitgenodigd in het weekend van 24 en 25 mei te kijken of daar ook kikkers in voorkomen. Kikkers aan de waterkant zijn schuw en zullen bij benadering meestal direct in het water springen. De deelnemers wordt gevraagd in dit weekend bij het naderen van het water het aantal plonzen te tellen van wegspringende kikkers. Bij het behoedzaam benaderen van de wateroevers lukt het soms ook wel om de kikkers te observeren en ze zo aan de hand van hun uiterlijk op soortnaam te brengen. Hoe men precies te werk moet gaan, wordt op de speciale website aangegeven met een eenvoudig "stappenplan". Men kan doorklikken naar een formulier om het aantal plonzen en/of de zichtwaarnemingen online door te geven. Het formulier kan ook gedownload en per post opgestuurd worden. Naast het invulgedeelte bevat dit formulier enkele afbeeldingen van algemeen voorkomende amfibieën, zodat ook andere soorten doorgegeven kunnen worden. De site geeft foto's en informatie van enkele algemeen in Nederland voorkomende soorten en hoe ze te onderscheiden zijn. Voor kinderen is er een speciale kinderpagina met informatie over amfibieën. En voor wie graag amfibieën in zijn tuin krijgt is er een pagina met tuintips. Ook is er een informatiefolder te downloaden, met o.a. een werktekening van een "kikkertrap" voor in de tuinvijver.

Welke soorten?
In de maanden mei en juni zijn het meestal groene kikkers die zich in de oeverzones van poelen, vijvers en sloten ophouden. Een enkele keer treft men nog een late bruine kikker aan, een soort die het water meestal direct na de voortplantingsperiode (maart-april) verlaat. De groene kikkers zijn echte "waterkikkers" en meer zonaanbidders dan de meeste andere soorten. Hun zonneplekjes zijn altijd direct in de nabijheid van water te vinden, zodat ze bij gevaar direct daarin kunnen wegvluchten. In tuinvijvers is de bastaardkikker de meest voorkomende soort. Er zijn echter nog twee andere soorten groene kikkers in Nederland. Op www.plonzenweekeinde.nl kan een herkenningskaart gedownload worden waarop de verschillen staan aangegeven. De kwakende mannetjes van deze drie soorten zijn ook op geluid te onderscheiden: op de website zijn ze alle drie te beluisteren.

Met het doorgeven van waarnemingen, met name van de meer algemene soorten, krijgt RAVON een beter verspreidingsbeeld van de Nederlandse amfibieën. De deelnemers wordt veel plezier en succes toegewenst!
Links: http://www.plonzenweekeinde.nl