Ingezonden persbericht


Persbericht

Vrijdag 7 maart 2008

Opening van de Nieuwe Juwelen Galerij van het V&A museum op 24 mei 2008, Londen

Het V&A museum opent de nieuwe William en Judith Bollinger juwelen galerij op 24 mei 2008. Deze galerij zal 3.500 juwelen van de collectie van het V&A museum vertonen welke een van de mooiste en meest uitgebreide collectie van de wereld is.

Deze nieuwe galerij zal voornamelijk gericht zijn op het verhaal van Europese juwelen van de afgelopen 800 jaar. Juwelen die de pracht en praal van het hoffelijke leven weergeven, sommige van de mooiste ontwerpen van de grote juwelen huizen van de 20e eeuw en juwelen ontworpen door belangrijke eigentijdse makers zullen worden vertoond

Historische hoogtepunten zijn de juwelen pendanten gegeven door koningin Elizabeth I aan haar hovelingen, en diamanten gedragen door Catherine de Grote uit Rusland. De tijd van Napoleon is vertegenwoordigd met de beroemde Beauharnais smaragden, het cadeau van Napoleon aan zijn geadopteerde dochter, en tiara's en ornamenten gedragen door de keizerin Josephine.

Dankzij een grote donatie van William Bollinger was het mogelijk om de juwelen galerij van het V&A museum in de afgelopen 4 jaar te renoveren. De architect, Eva Jiricna, heeft de ruimte opnieuw vormgegeven, zo heeft zij onder andere een centrale spiraalvormige trap van glas ontworpen die omhoog stijgt naar een nieuw balkon. Dankzij video's en interactieve technieken (in de galerij zelf maar ook op de V&A website) kan men nu de technieken en historie van de juwelen ontdekken en heeft het publiek op deze manier toegang tot 7000 foto's van juwelen.

Nieuwe toevoegingen aan de juwelen collectie zijn onder andere een prachtige collectie van Lalique en de 'tutti frutti' diadeem bezet met robijnen, Saffieren en smaragden uit de collectie van Lady Mountbatten welke zij gekocht heeft bij Cartier in 1928. Deze galerij zal voor het eerst de mogelijkheid bieden om juwelen te bezichtigen die gegeven zijn door de New Yorkse verzamelaar en handelaar Patricia V. Goldstein waardoor de V&A collectie nu aangevuld is met juwelen van Tiffany en Cartier.

De galerij zal voortreffelijke stukken laten zien die gemaakt zijn door de meest prestigieuze ontwerpers van New York, Londen en St Petersburg. Er zijn twee diamanten tiara's van Cartier, een zeldzame plique-à-jour armband van email, een parel armband van Boucheron en een gouden Chaumet armband met een kern van robijnen en diamanten. Onder de objecten van Fabergé is een emailleerde snuifdoos met een diamanten monogram van Tsar Nicholas II.

De collectie van het V&A museum is ongelooflijk rijk in 19e eeuw juwelen. Er zijn colliers bestaande uit meerdere bewegende rijen bezet met diamanten maar ook revivalistische juwelen in de archeologische en renaissance stijlen. Nieuw in de galerij zijn de juwelen gemaakt door Castellani en Giuliano gegeven aan het V&A museum door Judith H. Siegel. Deze juwelen bevatten onder andere de Helen van Troy ketting ontworpen door Dir Edward Poynter.

Meer dan 140 levende goudsmitten en juweliers zullen worden vertegenwoordigd in de galerij. Het eigentijdse werk verschilt van ring sets van Wendy Ramshaw tot een besneden speld van gerecycled acryl gemaakt door Peter Chang en een levendige papier-m?ché ketting van Marjorie Schick. Een andere toevoeging zal de selectie van de Royal College of Art Collectie zijn.

Mark Jones, de directeur van de V&A zei: 'De kracht van juwelen ligt in hun schoonheid en hun vermogen om menselijke emoties te sturen. De V&A heeft een van de beste collecties op het gebied van juwelen, en de verbeelding en passie van William en Judith Bollinger heeft ons de mogelijkheid gegeven om een galerij te creëren die waardig is aan deze collectie.'

William en Judith Bollinger zeiden: ' Het is een enorm groot plezier geweest om met het getalenteerde personeel en de adviseurs van het V&A museum samen te werken om een echt unieke galerij te ontwikkelen. We hopen dat het voor inspiratie zorgt voor iedereen die de galerij bezoekt of dit nu vakmensen, beginnende artiesten of gewoon weg bewonderaars van schoonheid zijn.'

Notities voor uitgever

* De William en Judith Bollinger Juwelen galerij is onderdeel van het toekomstplan van het V&A museum om het museum te transformeren door middel van nieuwe galerijen en een mooie nieuwe manier van collectie weergave.
* De William en Judith Bollinger Juwelen galerij is ontworpen door Eva Jiricna Architects Limited. Voor meer informatie neem a.u.b contact op met Georgina Papathanasiou op het telefoonnummer 020 7554 2400 of door middel van e-mail: gp@ejal.com.
* Een multimedia programma, Hidden Treasures, is opgezet voor de nieuwe galerij om de bezoekers de kans te geven om een selectie van de juwelen tot in elk detail te ontdekken.
* Drie speciaal gecreëerde korte films zullen eigentijdse makers laten zien die hun technieken demonstreren. 1. De vervaardiging van een diamanten ring door de Londense vooroplopende designer Shaun Leane. 2. Artiest-juwelier Jane Short die het samenstellen van een broche laat zien. 3. En Horlogemaker Martin Matthews die een horlogekast creeerd.
* Om deze nieuwe opening van de William en Jududith Bollinger juwelen galerij te vieren zal de V&A winkel het beste van de eigentijdse juwelen laten zien, waarbij bekende namen worden gecombineerd met spannende nieuwe talenten. De winkel zal ook enkele nieuwe juwelen lijnen hebben welke exclusief voor het V&A museum zijn, en welke geïnspireerd zijn op de collectie van de V&A. Voor meer informatie over deze producten neem dan contact op met Lee Kendall van V&A Enterprise door middel van telefoon: 0207 942 2681 of via e-mail: .kendall@vam.ac.uk. (Niet bedoeld voor publicatie).
* Voor meer informatie over de boeken die samen gaan met de nieuwe galerij neem contact op met Julie Chan via telefoon: 020 7 942 2701 of via de mail: j.chan@vam.ac.uk.
* Hoge resolutie foto's zijn te downloaden via www.image.net

The Beauharnais Emeralds
French, 1806
Probably made by Nitot and Fils of Paris
Photo: Angela Moore

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Shirley Akkerman : sakkerman@agendacom.com
31, rue Ballu F-75009 Paris
T : + 33 1 49 95 08 06
F : + 33 1 49 95 04 69