Gemeente Medemblik

Medemblik onder Stoom

Liefhebbers van oude stoommachines en treinen reizen op 24 en 25 mei naar Medemblik. Daar stoomt, fluit en rookt het overal. Aanleiding voor dit grote en unieke stoomfestival is het 40-jarig bestaan van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Op 23 mei 1968 reed de eerste museumstoomtram. Precies veertig jaar later - op 23 mei 2008 - zal de restauratie van het grote stationsgebouw aan het IJsselmeer in Medemblik zijn voltooid. Dit wordt gevierd tijdens Medemblik onder Stoom.

Medemblik onder Stoom
In de schilderachtige havenstad Medemblik aan de voormalige Zuiderzee vindt op 24 en 25 mei voor het eerst het festival Medemblik onder Stoom plaats. Bij de aanlegsteiger voor het station nemen historische stoomschepen bezoekers mee voor een rondvaart over het IJsselmeer. Stoomslepers daterend uit de jaren tussen 1920 en 1930 varen af en aan. Bij het prachtig gerestaureerde stationsgebouw zijn een aantal stoomgedreven walsen, straatlocomotieven, locomobielen en andere machines in actie te beleven! Op de tramlijn tussen Medemblik, Twisk en Hoorn laat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een groot aantal stoomtrams en bijzondere dieseltreinen rijden, die uit diverse plaatsen in het land naar Medemblik zijn overgebracht.

Het stoomfestival begint op beide dagen om 10.00 uur. Om 16.00 uur vindt in Medemblik een bonte optocht van stoomlocomotieven en stoomwalsen plaats tijdens de Stoomcavalcade.

Entree tot het festival:

Volwassene: EUR 6,-, kinderen 4-12: EUR 4,-. Dit is inclusief een korte retourrit met de stoomtram van Medemblik naar Twisk en weer terug. Voor een rondvaart met een van de stoomschepen over het IJsselmeer is een apart kaartje a EUR 3,- verkrijgbaar (voor iedereen - ook kinderen jonger dan 4).

Dagtocht
U kunt geheel in stijl naar het festival reizen. De historische veerboot Friesland vertrekt vanuit de haven van Enkhuizen om 11.00 uur en om 15.00 uur. Stoomtrams en bijzondere dieseltreinen komen uit het hele land naar Hoorn en Medemblik. Ze vertrekken uit Hoorn om 8.55 uur, 10.10 uur, 11.00 uur, 11.30 uur, 12.25 uur, 13.45 uur en 14.42 uur. In Twisk kan dan worden overgestapt op de historische stoomtrams naar Medemblik. Met een dagkaart kunt u onbeperkt reizen met de veerboot, de stoomtrams en de dieseltreinen en heeft u bovendien toegang tot het stoomfestival.

Prijzen dagkaart:

Volwassene EUR 18,50, kinderen 4-12 EUR 13,70.

De dagkaart is niet geldig op de stoomschepen.

Meer informatie
Voor meer informatie over Medemblik onder Stoom, tel. 0229 - 21 48 62, e-mail: info@museumstoomtram.nl. of kijk op www.museumstoomtram.nl. Via deze website kunt u de dienstregeling downloaden en vindt u meer informatie over de voer- en vaartuigen, die deelnemen aan het festival.