Gemeente Rotterdam

De nationale Dag van het Park is dit jaar op 25 mei, maar wordt in het Roel Langerakpark al op zaterdag 24 mei 2008 gevierd. Gemeentewerken organiseert samen met avonturenspeeltuin de Speeldernis hier een spectaculair feest. Een van de activiteiten is chainsaw carven. Kettingzaagkunstenaars maken met kettingzagen sculpturen van boomstammen.

Het chainsaw carven gebeurt door een houten stam van een paar meter lang en een flinke diameter in een aantal uren met een kettingzaag om te vormen tot een beeld. De deelnemers hebben vaak een arsenaal aan kettingzagen bij zich met zaagbladen van 20 cm tot wel anderhalve meter lang. In de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland is het carven een populaire kunstvorm die door professionele kunstenaars wordt beoefend. De laatste jaren wordt het chainsaw carven ook in Nederland steeds populairder.

Veiling
Aan het einde van de middag wordt door een jury en het publiek de mooiste sculptuur gekozen. Daarna worden de sculpturen geveild. Aanwezigen kunnen ter plekke een bod uitbrengen op de kunstwerken. De opbrengst van de veiling gaat naar avonturenspeeltuin de Speeldernis die allerlei initiatieven ontplooit om kinderen meer te laten buitenspelen. Omdat het carven met de kettingzaag wordt uitgevoerd, zijn er voor belangstellenden oordoppen aanwezig. Op 25 mei zijn de sculpturen in het Zuiderpark te bewonderen.

Activiteiten
Er is er nog veel meer te doen op 24 mei in het Roel Langerakpark. Van 15.00 tot 20.00 uur is er onder andere kindertheater, springkussens, een balonnenwedstrijd, skelteren, voetballen, disc golven en live muziek van diverse bands.
In andere parken
Ook op andere plaatsen in Rotterdam wordt de Dag van het Park gevierd. In het Zuiderpark gaat men onder andere proberen het nationale picknickrecord te verbreken. In Arboretum Trompenburg wordt deze dag gevierd met muzikale optredens in de tuin. In deelgemeente Prins Alexander is in het Prinsenpark van alles te doen. Van yoga in het groen tot een optreden van een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Groenjaar
De activiteiten in de parken vinden plaats in het kader van Groenjaar. In het Groenjaar 2008 krijgt het Rotterdamse groen extra aandacht. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven voor een mooiere groene stad.

Bron: Gemeentewerken, 19-05-2008