Staatsbosbeheer

fiets op 24 en 25 mei één van de 10 prachtige routes, 21 mei 2008

Op 24 en 25 mei zijn er, verspreid over het hele land, tien fietsroutes met het thema Van biomassa tot Groene Stroom te beleven. Deze bijzondere fietstochten zijn een initiatief van Staatsbosbeheer en energiebedrijf Essent. Staatsbosbeheer levert Essent jaarlijks ongeveer 30.000 ton biomassa voor het opwekken van Groene Stroom. Natuurbeheer geeft groen restmateriaal zoals takken en ander groen dat overblijft na het kappen van bomen, het plaggen van hei of het maaien van gras of riet. Van deze biomassa wordt Groene Stroom gemaakt in de 100 procent biomassacentrale in het Brabantse Cuijk. Tijdens de 10 speciaal uitgezette Groene Stroom fietsroutes, komt u van alles te weten over natuurbeheer, biomassa en het opwekken van stroom.

Duurzame energie
In het kader van Meimaand Fietsmaand zet Staatsbosbeheer samen met energiebedrijf Essent 10 bijzondere fietsroutes uit met een variërende lengte van 23 tot 48 kilometer. Bij de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer kunnen deelnemers die dag een fietsroute kopen die vergezeld gaat van een Essent Bespaar Waaier en een leuke verrassing. Tijdens de fietsroute komen de fietsers van alles te weten over biomassa en is te zien hoe goed natuurbeheer samengaat met het produceren van Groene Stroom. Sterker nog, hoe groen restmateriaal bijdraagt aan het opwekken van duurzame energie.

Bezoekerscentra
De deelnemende Staatsbosbeheer bezoekerscentra zijn Drents Friese Wold in Appelscha, Sallandse Heuvelrug in Nijverdal, De Weerribben in Ossenzijl, Oostvaardersplassen in Lelystad, Veluwe-Noord in Nunspeet, Het Zandspoor in Schoorl, Groene Hart Centrum in Bodegraven, Mijl op Zeven in Ospel, De Meinweg in Herkenbosch en de Duinen van Texel/Ecomare. Voor meer informatie kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl

Fietsmaand
De Meimaand Fietsmaand is de opvolger van de Landelijke Fietsdag, die van 1974 tot en met 2005 werd gehouden. In 2006 is deze nationale traditie voor het eerst uitgebreid tot een fietsmaand. Met de verbreding van het fietsevenement is het aanbod groter en bovendien is de organisatie minder afhankelijk van de weersomstandigheden op die ene fietsdag. In 2007 deden 280.000 mensen mee aan één of meer activiteiten van de Meimaand Fietsmaand.

Over Essent
Essent is met een jaaromzet in 2007 van EUR 7,4 miljard het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.000 mensen.