Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 23 mei 2008

Kenmerk: dg-099

| | |NOS programma-informatie 24, 25 en 26 MEI

FBK Games live bij de NOS

Op zaterdag 24 mei vindt de 26e editie van de Fanny Blankers-Koen Games plaats. NOS Studio Sport doet rechtstreeks verslag van het grootste internationale atletiekevenement van Nederland. De wedstrijden in het Fanny Blankers-Koen stadion in Hengelo zijn te zien in de uitzending van 16.12 - 19.00 uur op Nederland 1. De wedstrijden zijn ook live te volgen via www.nos.nl. Het commentaar is van Léon Haan en Stefan Verheij. Dione de Graaff presenteert de uitzending.

Finale Eurovisie Songfestival live bij NOS

De NOS zendt op zaterdag 24 mei (21.00-00.16 uur, Nederland 1) de finale van het Eurovisie Songfestival vanuit Servië rechtstreeks uit. Aan de finale doen 25 landen mee. Cornald Maas verzorgt het commentaar vanuit Belgrado. Esther Hart, de Nederlandse deelneemster aan het Eurovisie Songfestival 2003 in Riga, geeft namens Nederland de punten door aan Servië.

Uitreiking Four Freedoms Awards bij de NOS

Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van angst. Deze vier vrijheden vormen de peilers onder de jaarlijkse uitreiking van de 'Four Freedoms Awards'. In aanwezigheid van koningin Beatrix reikt premier Balkenende op 24 mei de Four Freedoms Award uit aan de voormalige Duitse bondspresident Richard von Weizsäcker. In het NOS-programma 'Four Freedoms Awards' (24 mei, 19.03 - 19.30, Nederland 2) is een samenvatting van de uitreiking te zien, aangevuld met gesprekken met enkele winnaars. Joost Karhof verzorgt de presentatie.

Roland Garros vanaf 25 mei uitgebreid bij de NOS

Het Grand Slam-toernooi Roland Garros in Parijs is van zondag 25 mei tot en met zondag 10 juni iedere middag rechtstreeks te volgen bij NOS Studio Sport op Nederland 1 en via www.nos.nl. Naast live verslagen van de wedstrijden zijn er elke dag samenvattingen en interviews te zien van 's werelds grootste graveltoernooi in de sportjournaals. Het commentaar komt van Marcella Mesker, Jan Roelfs en Jan Siemerink. Ook NOS Langs de Lijn doet verslag van Roland Garros. Het verslag op de radio is van Rick Hoogkamp.

ZATERDAG 24 MEI

NEDERLAND 1

NOS Finalemaand (14.00-16.05 uur)
. Hockey: live verslag van de play-offs, het 2e duel tussen Amsterdam en Bloemendaal (mannen).

NOS FBK Games (16.12-19.00 uur)
. Atletiek: live verslag van de wedstrijden in het Fanny Blankers-Koen stadion.

NOS: Finale Eurovisie Songfestival (21.00-00.16 uur) . Live verslag van de finale van de 53ste finale van het Eurovisie Songfestival in Belgrado.

NEDERLAND 2

NOS: Four Freedoms Awards (19.03-19.30 uur)
. Samenvatting van de uitreiking van de Four Freedoms Awards, aangevuld met gesprekken met enkele winnaars waaronder de voormalige Duitse bondspresident Richard von Weizsäcker en Willemijn Verloop, oprichtster van War Child Nederland.

NOS Studio Sport (22.45-23.31 uur)
. Hockey: de Champions Trophy (vrouwen) in Mönchengladbach, Australië - Nederland. . Voetbal: aandacht voor de oefenwedstrijd Nederland - Oekraïne. . Wielrennen: de Giro d'Italia, de 14e etappe, Verona - Alpe di Pampaego. . Zeilen: de Regatta in Medemblik.
. Hockey: de play-offs, het 2e duel tussen Amsterdam en Bloemendaal (mannen). . Basketbal: de play-offs, het 4e duel tussen Den Bosch en Amsterdam (mannen). . Waterpolo: de play-offs, het 2e duel tussen PSV en Donk. . Atletiek: de FBK games.
. Tennis: Roland Garros.

NOS Met het Oog op Morgen (23.00-00.00 uur)
. Te gast is Pierre Audi, artistiek leider van Holland Festival dat zaterdag 31 mei van start gaat in Amsterdam. Ook is hij creatief directeur van de Nederlandse Opera.

RADIO 1

NOS Radio 1 Journaal (12.00-18.30 uur)
Nieuwsonderwerpen, o.a.
. Optreden van de Comedytrain die dit weekend 25 jaar bestaat. . Aandacht voor de ledenvergadering van de VVD in Noordwijkerhout. . Live optreden van Di-rect (15-15.30 uur).
Sportonderwerpen, o.a.
. Hockey: live flitsen van de play-offs, het 2e duel tussen Amsterdam en Bloemendaal (mannen). . Honkbal: live flitsen van de wedstrijd in de hoofdklasse Pioniers - Neptunus. . Wielrennen: live flitsen van de Giro d'Italia, de 14e etappe, Verona - Alpe di Pampaego. . Basketbal: live flitsen van de play-offs, het 4e duel tussen Den Bosch en Amsterdam (mannen). . Atletiek: live flitsen van de FBK Games in Hengelo. . Hockey: live flitsen van de Champions Trophy (vrouwen) in Mönchengladbach, Australië - Nederland. . Zeilen: live flitsen van Regatta in Medemblik.
. Reportage over de Rinus Michels Awards.
. Bijdrages over de training van de Nederlands deelnemers tijdens Roland Garros. . Reportage over de week van Oranje.
. De rubriek 'Garrie Speciaal' van China-correspondent Garrie van Pinxteren over de Olympische Spelen.

NOS Langs de Lijn (20.00-23.00 uur)
. Voetbal: live verslag van de oefeninterland Nederland - Oekraïne, met verslag van Bas Ticheler, Jack van Gelder en Ronald van der Geer. . De serie 'Naoorlogse Spelen'.

ZONDAG 25 mEI

NEDERLAND 1

NOS: Roland Garros / Finalemaand (11.00-17.50 uur) . Tennis: live verslag van de tenniswedstrijden van Roland Garros. . Handbal: live verslag van de play-offs, het 3e en beslissende duel tussen Volendam en Hellas. . Hockey: indien nog niet beslist live verslag van de play-offs, het 3e duel tussen Amsterdam en Bloemendaal (mannen). . Basketbal: live verslag van de play-offs, het 4e duel tussen Amazone en Yellow Bike (vrouwen). . Waterpolo: indien nog niet beslist live verslag van de play-offs, het 3e duel tussen Donk en PSV (mannen). . Basketbal: de play-offs van de NBA, het 2e duel tussen LA Lakers en SA Spurs en een reportage over Francisco Elson.

NOS UEFA Champions League Magazine (17.25-17.50 uur) . Terugblik op de finale en het hele seizoen van de Champions League.

NOS Studio Sport (17.58 - 18.59 uur)
. Tennis: Roland Garros.
. Handbal: de play-offs, het 3e en beslissende duel tussen Volendam en Hellas. . Hockey: de Champions Trophy (vrouwen) in Mönchengladbach. . Wielrennen: de Giro d'Italia, de 15e etappe, Arabba - Passo Fedaia/Marmolada. . Zeilen: de Regatta in Medemblik.
. Voetbal: aandacht voor de wedstrijd van het Nederlands Olympisch Elftal tegen Frankrijk op het Vierlanden Toernooi in Zweden . Reportage over Guus Hiddink met Rusland op weg naar het EK.

Andere Tijden Sport (22.20-22.50 uur)
. De derde uitzending van Andere Tijden Sport: 'EK 1996 - Het Conflict'. Het ware verhaal achter de rel Hiddink-Davids ("Steek je kop in de reet van een andere speler") op het EK 1996 in Engeland.

Nadat hij niet was opgesteld in de tweede wedstrijd van het toernooi reageerde Edgar Davids zijn woede af door een Zwitserse journalist mee te delen dat hij het zat was hoe de bondscoach met hem omging. Een rel was geboren en Davids werd door Guus Hiddink naar huis gestuurd. Een dag later roept Hiddink zijn spelersgroep bij elkaar en verlaat zelf het kamertje om de jongens onderling te laten uitvechten wat er aan de hand is. Het blijkt dat de basis voor het conflict in Amsterdam ligt. De zwarte Ajax-spelers verdienden fors minder dan de zogenaamde A-spelers waartoe Blind, Van der Sar, Overmars en de gebroeders De Boer behoorden. De hoofdrolspelers spreken openlijk over de gang van zaken bij het Nederlands Elftal en bij Ajax. Met Ronald de Boer, Winston Bogarde, de toenmalige bondscoach Guus Hiddink en Maarten Oldenhof, de algemeen directeur van Ajax uit die periode. Een verhaal over 'wij' en 'zij', zwart en wit, jong en oud, grote en kleine ego's. Makers: Marcel Rözer & Misha Wessel

NOS Studio Voetbal (22.59-23.50 uur)
. Opinieprogramma over voetbal waarin presentator Jack van Gelder en de analytici Hugo Borst en Youri Mulder deze week Martin Jol en Zeljko Petrovic als gast ontvangen. Martin Jol (52) was trainer van Tottenham Hotspur en wordt trainer van HSV. Zijn oude club bezorgde hij op het nippertje een ticket voor de Uefa Cup. Wegens teleurstellende resultaten werd hij in oktober van dat jaar toch ontslagen. Veel clubs werden genoemd, maar met ingang van seizoen 2008/2009 wist HSV hem te strikken als opvolger van Huub Stevens, de nieuwe trainer van PSV. Zeljko Petrovic (42), is volgend seizoen de assistent van Martin Jol bij HSV. Hij was vorig seizoen trainer bij RKC, de Eerste Divisie club die op het nippertje promotie naar de Eredivisie misliep.

RADIO 1

NOS Langs de Lijn (12.00-18.30 uur)
Nieuwsonderwerpen, o.a.
. Gesprek met Martin Schröder, oprichter van Martinair. De luchtvaartmaatschappij viert dit weekend dat ze 50 jaar bestaat. Sportonderwerpen, o.a.
. Zeilen: live flitsen van medalraces tijdens Regatta in Medemblik. . Autosport: live flitsen van de Formule 1 in Monaco. . Honkbal: live flitsen van de wedstrijd in de hoofdklasse Kinheim - Sparta/Feyenoord. . Hockey: live flitsen van de finale van de Champions Trophy (vrouwen). . Handbal: live flitsen van de play-offs, het 3e en beslissende duel tussen Volendam en Hellas. . Wielrennen: live flitsen van de Giro d'Italia, de 15e etappe, Arabba - Passo Fedaia/Marmolada. . Tennis: live flitsen van Roland Garros.
. Voetbal: nabeschouwing met interviews op de oefeninterland Nederland - Oekraïne. . Te gast in de studio in Marcel Rozer, één van de makers van Andere Tijden Sport. . Voetbal: de wedstrijd van het Nederlands Olympisch Elftal tegen Frankrijk op het Vierlanden Toernooi in Zweden

NOS Langs de Lijn (22.00-23.00 uur)
. Tennis: Roland Garros.
. Voetbal: interview met Guus Hiddink.

MAANDAG 26 MEI

NEDERLAND 1

NOS: Roland Garros (11.00-17.51 uur)
. Live verslag van de tenniswedstrijden van Roland Garros.

NOS Sportjournaal (18.46-18.54 uur)
. Tennis: Roland Garros.
. Wielrennen: de Giro d'Italia, de 16e etappe, San Viglio di Marebbe - Plan de Corones (klimtijdrit). . Voetbal: de training van het Nederlands elftal.

NEDERLAND 3

NOS Sportjournaal (22.30-22.56 uur)
. Tennis: Roland Garros.
. Wielrennen: de Giro d'Italia, de 16e etappe, San Viglio di Marebbe - Plan de Corones (klimtijdrit). . Voetbal: de training van het Nederlands elftal.

RADIO 1

NOS Langs de Lijn (22.00-23.00 uur)
. De column van Paul Onkenhout.
. Reportage over motorcrosser Marc de Reuver.
. Tennis: bijdrage over Roland Garros.
. Voetbal: bijdrage over het Nederlands Elftal.

Noot voor de pers,