Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


biomassa

16-05-2008: Stroom groene routes langs bergen biomassa

Staatsbosbeheer-weekend Meimaand Fietsmaand

STROOM GROENE ROUTES LANGS BERGEN BIOMASSA

Op zaterdag 24 en zondag 25 mei is het Staatsbosbeheer-weekend van de Meimaand Fietsmaand. Dan zijn er tien fietsroutes met het thema `Van biomassa tot groene stroom'. De lengte varieert van 23 tot 48 kilometer. Staatsbosbeheer wil met deze Groene Stroom-fietsroutes laten zien hoe haar natuurgebieden bijdragen aan het opwekken van duurzame energie.

De stroom fietsroutes gaat langs bossen, heide of stuifzand. En langs stapels biomassa. Vertrekpunt is steeds een
Staatsbosbeheer-bezoekerscentrum. Op beide dagen is daar vanaf 10 uur een fietspakket te verkrijgen met een Groene Stroom-fietsroute, een Essent Bespaarwijzer, een bon voor een drankje en leuke verrassingen. (Deelname tussen EUR 5 en EUR 8,50 p.p.) De deelnemende bezoekerscentra zijn Drents Friese Wold in Appelscha, Sallandse Heuvelrug in Nijverdal, De Weerribben in Ossenzijl, Oostvaardersplassen in Lelystad, Veluwe-Noord in Nunspeet, Het Zandspoor in Schoorl, Groene Hart Centrum in Bodegraven, Mijl op Zeven in Ospel, De Meinweg in Herkenbosch en de Duinen van Texel/Ecomare. (zie ook www.staatsbosbeheer.nl)

Staatsbosbeheer is met 246.000 ha. natuurgebied de grootste natuurbeheerder van ons land. Jaarlijks levert Staatsbosbeheer het energiebedrijf Essent zo'n 30.000 ton biomassa voor het opwekken van Groene Stroom. Het gaat dan om groen 'restmateriaal', zoals takken en ander groen dat overblijft na het kappen van bomen, het plaggen van hei of het maaien van gras of riet. Van deze biomassa wordt Groene Stroom gemaakt in de biomassacentrale in Cuijk(N-B). In de routewijzer van de met Essent uitgezette fietsroutes staat alles over natuurbeheer, biomassa en het opwekken van stroom.

De Meimaand Fietsmaand is een initiatief van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de stichting Landelijk Fietsplatform. Het grootste Nederlandse twee-wielerevenement kent ruim 400 fietsroutes, uitgezet door VVV'ers en NTFU-vrijwilligers. Informatie: www.meimaandfietsmaand.nl
---

------
De Meimaand Fietsmaand is een initiatief van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en het Landelijk Fietsplatform. Partners zijn Keukenhof, VVV Nederland, Staatsbosbeheer, Jumbo supermarkten, Plus magazine, Nationale Fiets Projecten en het NISB-project 30minutenbewegen. Sponsors zijn GroenRijk tuincentra, Hero Cassis, Zilveren Kruis Achmea en Gazelle. Het goede doel is KWF Kankerbestrijding.