Evangelische Omroep

HUWELIJK PRINS JOACHIM BIJ BLAUW BLOED

Blauw Bloed, zaterdagavond 19:35, Nederland 2. Presentatie Jeroen Snel

Aanstaande zaterdag doet het royaltyprogramma Blauw Bloed vanuit Denemarken. uitgebreid verslag van het huwelijk van prins Joachim met Marie Cavallier. Zaterdagmiddag trouwt het stel om 17:00 uur in de kerk van Møgeltønder, dat in het zuiden van Denemarken ligt. Prins Joachim woont er in het Shackenborg paleis.

De 38-jarige Deense prins is de jongste zoon van Koningin Margrethe en Prins Henrik. Na kroonprins Frederik en diens kinderen is Joachim de vierde in de lijn van troonopvolging. Eerder was Joachim getrouwd met de in Hong Kong geboren Alexandra Manley, van wie hij in 2005 scheidde. Uit dat huwelijk kwamen twee kinderen; prins Nikolai (8) en prins Felix (5). De twee jongens treden zaterdag voor hun vader als getuigen op tijdens de huwelijksvoltrekking. Onder de koninklijke genodigden zijn behalve de Deense koninklijke familie ook kroonprinses Victoria van Zweden en kroonprins Haakon van Noorwegen met zijn vrouw prinses Mette-Marit.

In eigen land volgde Blauw Bloed koningin Beatrix, die afgelopen woensdag in Den Haag even de typisch indische cultuur kon opsnuiven. De koningin opende de vijftigste editie van de feestelijke Indonesische markt 'Pasar Malam Besar' op het Malieveld in Den Haag.

Ook werden de 'Appeltjes van Oranje' uitgereikt. Vrijdag beloonde prinses Máxima namens het Oranjefonds in paleis Noordeinde een aantal bijzonder projecten op sociaal gebied. De prijs, een beeld van een appeltje van oranje, is ontworpen en gemaakt door koningin Beatrix. Aan de prijs is ook een geldbedrag verbonden van 15.000 euro. Prinses Máxima is beschermvrouwe van het Oranjefonds.

En in de serie over koninklijke onderscheidingen dit keer aandacht voor de ridderorden van Scandinavië. Ze hebben mooie namen als de 'Orde van de Olifant van Denemarken', de Noorse 'Orde van St. Olaf' en de Zweedse 'Serafijnenorde'. De Scandinavische royals dragen ze bij belangrijke gelegenheden zoals een huwelijk en geven ze aan andere gekroonde hoofden als zij op staatsbezoek komen.


---
Noot voor redactie,