Provincie Antwerpen


19 mei 2008

Achter de traditie | Op zoek naar een levend verleden | Leven en werk van Jozef Weyns

Voorstelling boek op 24 mei 2008

Op 24 mei 2008 verschijnt de bio-bibliografie van Jozef Weyns. Deze man wordt niet voor niets wel eens de pionier van de heemkunde in Vlaanderen genoemd, en de rol die hij gespeeld heeft in de ontwikkeling van deze boeiende discipline is niet te onderschatten. Jozef Weyns was niet belust op roem, aandacht of erkenning. Alles wat hij deed, deed hij uit oprechte liefde voor de heemkunde, voor ons gedeelde verleden, voor zijn streek, verklaart gedeputeerde Ludo Helsen.

Jozef Weyns is een markante verschijning in het Vlaamse culturele verleden van de periode 1930-1970, een bevlogen figuur met een uitgesproken visie. Bij velen is hij vooral gekend als oprichter en eerste conservator van het Provinciaal Openluchtmuseum van Bokrijk, waar hij zijn ideeën en visie in de praktijk heeft kunnen uitwerken, maar ook als voorzitter van het Verbond voor Heemkunde en bezieler van de heemkunde in Vlaanderen.

Ter Speelbergen

Weyns eigen woning en domein Ter Speelbergen in Beerzel-Putte belichamen als het ware zijn gedachtegoed. Einde 2005 nam Kempens Landschap vzw het initiatief om het domein aan te kopen, te renoveren en open te stellen. Met de logistieke en inhoudelijke steun van het Provinciaal Bibliotheek Centrum en van de Dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen zette de in 2005 opgerichte vzw Speelbergen - Heem - dr. Jozef Weyns een aantal initiatieven op het getouw. De inventarisatie van de rijke archieven van Weyns was de eerste stap. Daarnaast werd de bibliotheek (ca 9.000 volumes) ontsloten en realiseerde de heemkundige kring Die Swane een fototentoonstelling over Weyns. De publicatie van deze bio-bibliografie is de voorlopige apotheose.

Het boek

Twee jonge onderzoekers, Sam Van Clemen en Sofie Wauters, leverden naast een volledige bibliografie een uitvoerige basistekst, die door Patrick De Rynck werd omgezet in een synthetiserende tekst met drie grote hoofdstukken. Naast een biografische schets worden ook het werk van Weyns als heemkundige en als conservator van Bokrijk uitvoerig belicht.

Om tot een evenwichtige situering en een genuanceerd begrip van de figuur Weyns in zijn tijdsgewricht te komen verzorgden drie gastauteurs, Frank Seberechts, Marc Mees en Serge Migom, kaderteksten bij elk hoofdstuk. In een epiloog reflecteert Marc Jacobs, op grond van actuele inzichten, over de evolutie van de heem- en volkskunde in Vlaanderen en over de betekenis van een figuur als Jozef Weyns.

Als tweede deel in de reeks Streekgericht brengt Achter de traditie | Op zoek naar een levend verleden | Leven en werk van Jozef Weyns een tussentijdse balans. De initiatiefnemers en de onderzoekers hebben niet de ambitie hét ultieme werk over Jozef Weyns te brengen. Integendeel, zij wensen met deze publicatie de debatten te openen en niet te sluiten. Bijna dag op dag 50 jaar na het eerste Meifeest op ter Speelbergen nodigen zij uit tot voortgezet onderzoek over een aantal opgeworpen hypothesen, tot nieuwe interpretaties, aanvulling en tegenspraak, zeker over thema s die ten tijde van Weyns al controversieel waren en vandaag de dag nog niets aan actualiteit hebben ingeboet.

Voorstelling: zaterdag 24 mei

Journalisten zijn van harte uitgenodigd op de voorstelling van het boek op zaterdag 24 mei om 11 uur in de grote schuur van de Speelbergenhoef, Peredreef 11, 2220 Heist-op-den-Berg.

Om 11 uur word je verwelkomd door gedeputeerde Ludo Helsen, om 11.20 uur spreekt Gaston Durnez over Jozef Weyns en de vriendschap en om 11.40 uur houdt Godfried Kwanten een uiteenzetting over Jozef Weyns: een figuur Status Quaestionis. De voorstelling eindigt met een feestelijke receptie. Als je komt krijgen we graag op voorhand een seintje op pbc@provant.be.

Hoe bestellen?

Het rijk geïllustreerde boek telt 288 pagina s, kost 20 euro (plus verzendingskosten) en is verkrijgbaar bij het departement Cultuur van het provinciebestuur Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen. Contacteer Hilde Everaert via telefoon (03 240 64 18), mail hilde.everaert@admin.provant.be of bestel via de website www.provant.be/publicaties

Je kan het boek ook afhalen in de leeszaal van het Archief (Provinciehuis, gelijkvloerse verdieping) en betaalt dan geen extra verzendingskosten. Openingsuren leeszaal: maandag tot vrijdag, van 9 tot12 uur en van 13 tot 16 uur..

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Ludo Helsen (CD&V)

Meer info:

Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof

Schildesteenweg 99

2520 Ranst (Oelegem)

Tel. +32 (0)3 312.98.72