Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zaterdag: Derde Counter Culture Festival maakt Utrechtse kraakcultuur toegankelijk

Gratis festival biedt scherp muzikaal programma met o.a. Knobsticker, We Love People in Bearsuits en Stampede

Komende zaterdag (24 mei) vindt in Utrecht het derde Counter Culture Festival plaats. Deze derde editie vindt net als vorig jaar plaats in Park Transwijk en is gewoontegetrouw helemaal gratis. Met een line-up vol spannende en vooruitstrevende artiesten uit binnen- en buitenland en een aantal spetterende niet-muzikale acts en activiteiten, is Counter Culture Festival hét gratis toegankelijke alternatief in de Utrechtse festivalcultuur.

Met het Counter Culture Festival willen de krakers een tegengeluid laten horen tegen de vercommercialisering van popfestivals. "De promotie van sponsoren en geld verdienen lijkt tegenwoordig belangrijker dan het plezier dat mensen beleven op een popfestival," vertelt woordvoerder Rutger. "Dit terwijl bezoekers en bands natuurlijk degenen zijn die een festival maken tot wat het is."

Het festival is drie jaar geleden begonnen als protest tegen de ontruiming van de gekraakte vrijplaatsen 'DUMP 2000' aan het Vredenburg en 'De Vismarkt'. De krakers vreesden destijds het verdwijnen van vrije en autonome ruimtes in Utrecht. Er werd besloten om de bands, DJ's en andere kunstuitingen die in deze kraakpanden plaatsvinden, naar buiten te brengen. Dit alles gratis en laagdrempelig, zoals het hoort . Het gratis Counter Culture Festival was geboren. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een multidisciplinair pop- en kunstfestival en begint het een traditie te worden dat de Utrechtse kraakbeweging zich hier cultureel presenteert aan de stad.

Tussen 13.30 en 00.30 staat Park Transwijk in het teken van een divers aanbod aan scherpe, vooruitstrevende popmuziek. Wat te denken van de olijke ska van Stampede of de Neue Deutsche Welle-waanzin die We Love People in Bearsuits (inderdaad: gestoken in berenpakken) brengen? Nog meer te dansen hebben? Daarvoor zijn drum-n-dancers Knobsticker en de rauwe elektrowizard Pornologic gecontracteerd! Rockers opgelet: La Fraction uit Parijs brengt pure punkrock en het Londense Inner Terrestials put uit de betere hardcore waarop het prima zwiepen is met manen, dreads of wat je kapsel ook moge zijn, al zit er verrassend genoeg ook dub en ska in hun klank verweven.

Counter Culture Festival is meer dan muziek alleen. Naast de vele bands en dj's zijn diverse spetterende kunstprojecten, activiteiten en acts te bewonderen op het festivalterrein. En natuurlijk is er een markt inclusief de Utrechtse WeggeefWinkel (en met verder infostands van actiegroepen waaronder GroenFront!, ID-nee en Antifascistische Acties (AFA)) en wordt er goed gezorgd voor de inwendige mens; dit alles vanzelfsprekend tegen extreem schappelijke prijzen. Ook kun je relaxen bij de Chai Bar en ter plekke zelf een t-shirt zeefdrukken. Als de avond valt verzorgt Compagnie Doedel een spectaculaire vuurshow!

Counter Culture Festival
Zaterdag 24 mei 2008
Park Transwijk, Utrecht
13.30-00.30 uur
Entree GRATIS!
www.counterculturefestival.nl

------------------
Noot voor de redactie ­

Ingezonden persbericht