Ingezonden persbericht


Persbericht

Kinderen openen de eerste Nederlandse Fietsschool

Fietsersbond geeft fietsles aan kinderen, ouderen en volwassenen

Op 24 mei lanceert de Fietsersbond de landelijke Fietsschool. Kinderen van basisschool de Duizendpoot en een aantal ouderen verrichten de officiële opening samen met Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. De eerste opgeleide fietsdocenten ontvangen een certificaat en demonstreren vervolgens hoe een fietsles eruit kan zien, samen met kinderen en ouderen.

Bevordering veilig fietsgedrag

De Fietsersbond heeft met steun van het ministerie van Verkeer en Waterstaat de Fietsschool opgericht. Doel is het aanleren en bevorderen van veilig fietsgedrag voor alle doelgroepen die daar behoefte aan hebben. De Fietsschool van de Fietsersbond leidt docenten op, die vervolgens in heel Nederland fietscursussen geven aan ouderen, kinderen en volwassenen zonder fietsachtergrond. Welzijnswerk, ouderenorganisaties, scholen, bedrijven, asielzoekerscentra, naschoolse opvang en andere organisaties kunnen bij de Fietsschool terecht. De Fietsersbond zoekt dan de meest geschikte fietsdocent voor de gewenste cursus. Een mailtje naar fietsschool@fietsersbond.nl is voldoende.

Kwaliteit

De 3-daagse opleiding tot fietsdocent wordt afgerond met een stage-opdracht. Docenten die deze met goed gevolg doorlopen, ontvangen het certificaat. Zij krijgen vervolgens ondersteuning en begeleiding bij het geven en organiseren van fietscursussen. Daarnaast evalueert de Fietsersbond samen met de opdrachtgever de fietslessen. Zo garandeert de Fietsschool de kwaliteit van de fietsdocent en de fietslessen.

Fietslessen

De Fietsersbond geeft al langer fietslessen. Een 11-jarige van de Polygoon in Almere is hierover erg enthousiast. "Fietsen is niet mijn ding, maar die oefeningen in het Fietsparcours vond ik vet cool." Ook ouderen zijn enthousiast. Een mevrouw uit Makkinga van 79 jaar volgde de fietslessen na een val van de fiets. "Nadat ik bij een val met de fiets mijn heup had gebroken, durfde ik niet meer te fietsen. Terwijl ik fietsen altijd erg plezierig heb gevonden. Door mee te doen aan die fietscursus heb ik weer zelfvertrouwen gekregen. Ik fiets weer elke dag."

De Fietsdocenten gaan direct aan de slag in provincie Flevoland. Deze provincie geeft de Fietsersbond subsidie voor fietslessen aan scholen en aan ouderen. Ook andere provincies en gemeenten hebben al interesse getoond.