Time : 12:18:09
Date : 23 May 2008
Sender Name: viWTA

Smogalarm in het Vlaams Parlement! Burgerconventie over auto engezondheid zaterdag 24 mei

Smogalarm in het Vlaams Parlement!

"13 maanden minder lang leven, 2 doden per dag. Fijn stof is een 'killer'" blokletterde het weekblad Humo deze week. België heeft hiermee het hoogste cijfer in Europa. Maar is er iets aan te doen of is dit de prijs die we voor onze vrijheid en welvaart betalen? Experten doen regelmatig voorstellen om het probleem aan te pakken, de politici discussiëren hier wel over maar balanceren voortdurend tussen wenselijkheid en haalbaarheid van maatregelen. De Vlaming zelf wordt zelden om zijn mening gevraagd. Het Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek wil hieraan iets veranderen en nodigt 300 burgers uit op de eerste Vlaamse burgerconventie met als thema 'Auto en gezondheid' in het Vlaams Parlement.

Het viWTA, een instituut verbonden aan het Vlaams Parlement, liet vorig jaar een studie uit- voeren over de problematiek van fijn stof en gezondheid. De eerste fase van dit project resulteerde in een reeks duidelijke aanbevelingen voor het beleid. Het doel van deze aanbevelingen is het verder terugdringen van de emissies veroorzaakt door het verkeer en het bekampen van files.

Na de mening van onderzoekers en experten op een rijtje te hebben gezet, is het nu de beurt aan de burger. Wat vindt de burger hiervan? Is de burger zelf bereid zijn rijgedrag en rijgewoontes aan te passen? Om hier een antwoord op te vinden, organiseert het viWTA een burgerconventie.

Wat gebeurt er dan op zo'n burgerconventie ? Gedurende één dag worden honderden Vlamingen samengebracht die nadenken en debatteren over de auto en onze gezondheid. Het debat gebeurt met professionele begeleiding en op basis van een inleidende discussiebrochure. Waar nodig wordt er elektronisch gestemd over de slotconclusies. Op het einde van de dag worden de slotconclusies en aanbevelingen plechtig aan de voorzitter van het Vlaams Parlement, mevrouw Marleen Vanderpoorten, overhandigd.

Waar, wanneer?
Vlaamse Burgerconventie: 24 mei 2008, 9.30u tot 20.30 u, Vlaams Parlement, Lokettenzaal (ingang: IJzerenkruisstraat 99, 1011 Brussel)!! Plechtige overhandiging van de slotconclusies en aanbevelingen aan de voorzitter van het Vlaams Parlement Marleen Vanderpoorten: 19.45, Lokettenzaal, Vlaams Parlement.

Meer informatie:
Het studierapport en de discussiebrochure vindt u op de website: www.viwta.be

Noot aan de redactie:
Het viWTA, het Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek, is een autonome instelling verbonden aan het Vlaams Parlement. Het viWTA kreeg van het Vlaams Parlement de taak mee om verschillende aspecten en gevolgen van de wetenschappelijke en technologische ontwikkeling te bestuderen met hun impact op de samenleving. De rol van het viWTA in het maatschappelijk debat is er op gericht om de argumenten en posities te verduidelijken, de onderwerpen in hun context te duiden, het debat te verhelderen en naast experts ook de brede bevolking aan het woord te laten komen.

Contact:
Willy Weyns
Willy.weyns@vlaamsparlement.be, 02/552 40 52 of 0495 59 85 25 Stef Steyaert
Stef.Steyaert@vlaamsparlement.be, 02/552 40 51 of 0496 80 71 17 Lieve Van Damme
Lieve.Vandamme@vlaamsparlement.be, 02/552 40 49

URL: http://www.viwta.be

Link to Press Release - NL