TNT Group

Persbericht

Principe-akkoord nieuwe cao TNT

24 mei 2008, 00:55 CET - Amsterdam, TNT en de vakorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, BVPP en VPP hebben vandaag in goed en constructief overleg een principeakkoord bereikt over een nieuwe, éénjarige cao. Deze gaat met terugwerkende kracht in per 1 april 2008 en geldt voor alle medewerkers van TNT in Nederland.

De vakorganisaties zullen dit akkoord met een positief advies voorleggen aan hun leden. De aangekondigde acties zijn hiermee van de baan.

De belangrijkste afspraken uit dit akkoord zijn:
* Alle medewerkers krijgen een salarisverhoging in de vorm van een structurele verhoging van 3% met terugwerkende kracht per 1 april 2008, plus 0,5% in de vorm van een maandelijkse uitkering tot 1 april 2009;

* De maandelijkse uitkering van 0,5% wordt een structurele verhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2008, indien er voor uiterlijk 1 april 2009 een akkoord is bereikt over:
+ een cao Productie voor de medewerkers in de schalen 1 t/m 4 binnen de Business Unit Productie van TNT Post
+ een akkoord over marktconforme arbeidsvoorwaarden voor de bedrijfsonderdelen Productie, Commercie en staven voor zover zij niet vallen onder de nieuw overeen te komen cao Productie
+ een akkoord over marktconforme arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers bij TNT Post Pakketservice, inclusief het onderdeel Transport

+ een akkoord over een aparte cao voor de onderdelen van Express, Hoofdkantoor TNT, Spring, Cendris en EMN
+ AIs er geen akkoord is bereikt voor 31 maart 2009 dan vervalt de maandelijkse uitkering

* In het akkoord tot 1 april 2009 vinden geen versoberingen van de arbeidsvoorwaarden plaats.

De cao Productie komt tot stand in een open en reëel overleg. De -25% is daarbij geen uitgangspunt. Deze cao wordt van toepassing op zittende en nieuwe medewerkers onder de voorwaarde dat uiterlijk 31 maart 2009 overeenstemming is bereikt over de condities waaronder dit gebeurt. Het niveau van deze cao zal substantieel lager worden dan dat van de huidige cao voor TNT.

Voor het verschil in arbeidsvoorwaarden voor de zittende medewerkers zal een passend pakket aan maatregelen worden getroffen, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen tussen medewerkers wat betreft hun kansen op de arbeidsmarkt.

Over TNT
TNT N.V. biedt bedrijven en consumenten wereldwijd een breed scala aan post- en expressdiensten. TNT, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Amsterdam, biedt toegang tot efficiënte netwerkinfrastructuren in Europa en Azië en breidt haar wereldwijde activiteiten uit om zo de prestaties van haar netwerken te maximaliseren. TNT is in meer dan 200 landen actief en heeft meer dan 161.500 medewerkers. In 2007 bedroeg de omzet van de onderneming 11 miljard en het bedrijfsresultaat 1.192 miljoen. TNT is genoteerd aan de beurs van Amsterdam. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.