NEN


Evacuatie van patiënten tijdens brand: wordt de NTA 8112-6 gebruikt?

vrijdag 23 mei 2008, 16:14

In het nieuws verscheen deze week het bericht dat de brand in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo veroorzaakt is door geknoei met anesthesiezuilen in operatiekamers. Door de brand kwam een vrouw om het leven. Hoewel het ziekenhuis volgens zeggen voldeed aan de brandveiligheidsvoorschriften, is ook geconcludeerd dat de evacuatie van patiënten niet goed was geregeld. Is tijdens deze brand de Leidraad voor een ontruimingsplan van gezondheidszorggebouwen (NTA 8112-6) gebruikt?

Er is natuurlijk een verschil tussen de wettelijke eisen en hoe je daar mee om gaat. Ook al is een gebouw helemaal gecompartimenteerd en gesprinklerd en voorzien van een ontruimingsplan, dan moet het in de praktijk wel werken. Zo niet, dan heb je een papieren tijger en die is uiterst brandbaar. Daarom is het belangrijk dat de BHV-organisatie goed functioneert.

Daarom is in 2006 is de NEN-norm Bedrijfshulpverlening uitgebracht om de BHV als onderdeel van het bedrijfsproces te laten functioneren. Door de daarin vervatte kwaliteitsmanagementsysstematiek stelt deze norm de BHV-organisatie in staat om voortdurend voorbereid te zijn op een noodsituatie. Deze norm wordt nu herzien. Tijdens het congres Bedrijfshulpverlening in beweging op donderdag 26 juni georganiseerd door Gelling Publishing en Training in nauwe samenwerking met NEN komen onder andere de vragen 'waar lopen bedrijfshulpverleners in gezondheidsinstellingen tegen aan en hoe lossen zij die problemen op?', aan de orde.

Hoewel gezondheidszorggebouwen altijd bestaan uit verschillende compartimenten en een brand daardoor minder snel zal door of overslaan, moet het compartiment waarin de brand is, worden ontruimd. Meestal gebeurt dit horizontaal. In gezondheidszorginstellingen heeft men echter te maken met patiënten die niet kunnen lopen en dus vervoerd moeten worden. Horizontaal is dit nog wel mogelijk, maar wat als er sprake is van een totale brand en er geen gebruik van liften kan worden gemaakt? Dit nog los van het aantal mensen dat op deze manier geëvacueerd moet worden

De NEN 4000 Bedrijfshulpverlening is bedoeld als instrument voor bedrijven en instellingen om voorbereid te zijn op noodsituaties. De basis voor de bedrijfshulpverlening zit namelijk in de organisatie. Die moet voorbereid zijn op calamiteiten. Dat betekent dat de bedrijfshulpverleners kennis hebben van de risico's die mogelijke incidenten en calamiteiten kunnen veroorzaken en weten hoe zij dit op kunnen vangen totdat de professionele externe hulpdiensten ter plaatse zijn. Maar gezondheidszorggebouwen vragen wellicht een meer specifieke benadering.