KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

24-5-2008

Vier overwinningen voor Nederlandse zeilers

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (470 dames), Pieter- Jan Postma (Finn), Dorian van Rijsselberge (RS:X) en Rutger van Schaardenburg (Laser) wisten elk een wedstrijd te winnen in hun klasse. Maar niet alles zat mee vandaag. De Yngling zeilsters Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen kelderden in het klassement van vanwege twee diskwalificaties op een dag.

Yngling
De kansen op een eindoverwinning zijn verkeken voor Mulder, Faber en Witteveen. En dat is zuur voor de drie zeilsters omdat ze een hele goede wedstrijdserie zeilden en tot vandaag aan de leiding gingen. Het goede nieuws uit het Yngling kamp is dat het team van Renee
Groeneveld, Brechtje van der Werf en Marije Kampen met stip stijgt van een achtste naar een derde plaats in het tussenklassement.

Het Yngling drama voltrok zich in de achtste en negende race. In race acht gingen de drie onfortuinlijke zeilsters als vijfde op de finish af. Maar vlak voor de finish werden de zeilsters door de
scheidsrechters op het water bestraft voor pompen. De Nederlanders moesten voor de finish nog een strafrondje draaien. Daar was
vervolgens niet genoeg ruimte voor. Daardoor hinderden ze andere zeilsters en werden het Oranje-trio om die reden helemaal
gediskwalificeerd voor race acht. Tel dat op bij het verloren protest van gisteren en dan weet je dat het er niet goed voor staat.

Na een debriefing met coach Paardenkooper werd met frisse moed werd race negen gestart. Maar drie keer is niet voor niets scheepsrecht, want Mulder, Faber en Witteveen werden samen met zes andere deelnemers gediskwalificeerd voor te vroeg starten. Einde serie voor de Ned 11.

Yngling coach Maurice Paardenkooper keek terug. We varen een hele goede serie met het hele team. En zonder de diskwalificaties zouden we met twee Nederlandse boten in de top drie staan. Maar helaas dat mag niet zo zijn. En dat is echt zuur. Zeker voor Mulder, Faber en Witteveen. Die zeilden een hele goede serie.
Finn
In de Finn-klasse zeilde Pieter-Jan Postma twee hele goede
wedstrijden. De in Friesland geboren zeiler werd derde en eerste en staat vijfde in het tussenklassement.

Postma zei na afloop.Tijdens de tweede race stak de wind op. Dat was wel even lekker. Maar ik ben vooral ook heel tevreden met een derde plaats in het lichte weer. Mijn doel tot en met zondag is nog een paar hele scherpe starts neer te zetten. Daar ligt de focus op deze week.

470 Dames
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout herstelden zich op 23 mei ten opzichte van hun resultaat van gisteren. In drie wedstrijden eindigden ze 3-3-1. Het zeilduo moet zijn les geleerd hebben van de eerste dagen. Met een vierde plaats in de ranglijst doen ze weer mee voor de prijzen.

470 Heren
Sven en Kalle Coster staan na negen races op een vijfde plaats in het algemeen klassement. Ze behalen wisselende resultaten 19-2-14. Met deze score dingen de broers nog mee voor een podium plaats.

Olympisch ticket windsurfers
Casper Bouman scoorde een 22ste en een vierde plaats. Daarmee staat de Hagenaar op een elfde plaats in het klassement. Rijsselberge werd achtste en eerste op deze derde dag van de serie en staat daarmee nog steeds op een tweede plaats in het klassement.

Bouman moet morgen 24 mei ervoor zorgen dat hij mei hij in de top tien terecht komt anders mist hij de kwalificatie voor de medal race op zondag en daarmee ook de kans op een plaats bij de eerste zes van het klassement dat nodig is voor een Olympisch ticket.

Internetadres: Website evenement: www.deltalloydregatta.org