Politie Groningen

Zaterdag 24 mei 2008

Provincie Groningen, 24-05-2008

Glimmen: hond in beslag genomen

De politie heeft vrijdagochtend aan de Zuidlaarderweg in Glimmen een pitbull-achtige hond in beslag genomen. De politie kwam bij de woning na een melding van onenigheid tussen beide bewoners. Een 39-jarige man en een 27-jarige man huren beiden een deel van de woning. Donderdagavond was de politie ook al op het adres geweest vanwege bedreigingen over en weer. De 27-jarige besloot de nacht ergens anders door te brengen. Toen hij vrijdagochtend zijn kamer wilde betreden, werd hij in de gang geconfronteerd met een pitbull-achtige hond. De hond beet hem in zijn broek. De 39-jarige man had de hond van iemand geleend. De hondengeleider van de politie heeft de hond in beslag genomen. De eigenaar van de hond bleek geen papieren bij de hond te hebben. Onderzoek moet uitwijzen of de hond als gevaarlijk kan worden aangemerkt.

Groningen: motorrijder gewond

Een 24-jarige motorrijder uit Paterswolde is vrijdagochtend gewond geraakt. De man reed over de Weg der Verenigde Naties, toen een 44-jarige automobilist uit Anna Paulowna plotseling van rijstrook veranderde. De auto raakte de motor, waardoor de motorrijder ten val kwam. Hij liep hierbij schaafwonden en kneuzingen aan zijn arm op. Hij is ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld. De politie maakt een rapportage van de aanrijding.

Haren: gewond na val bij wegrollende auto

Een 58-jarige vrouw uit Garnwerd is vrijdagochtend gewond geraakt. De vrouw had haar auto geparkeerd aan de Rijksstraatweg in Haren voor het terras van een horecagelegenheid. Toen zij was uitgestapt, begon de auto te rollen. Een alerte terrasbezoekster, 47-jarige vrouw uit Eelde, attendeerde de vrouw hierop. De vrouw rende terug naar de auto, maar kwam voor de rollende auto ten val. De vrouw uit Eelde schoot te hulp en probeerde de auto tegen te houden. Bij deze zware klus was er geen enkele andere terrasbezoeker die haar kwam helpen. Gelukkig kon de vrouw uit Eelde voorkomen dat de auto over de andere vrouw heen zou rollen. De gevallen vrouw bleek een gebroken heup opgelopen te hebben. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Groningen: rijbewijs kwijt op medische gronden

De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige automobilist uit Roden op basis van medische gronden. De man reed over de Gotenburgweg in Groningen. Medeweggebruikers deden melden bij de politie, omdat ze dachten dat de man onder invloed verkeerde. Een blaastest wees uit, dat dit niet het geval was. De man stopte regelmatig midden op de weg om uit te stappen, heen en weer te lopen en vervolgens weer in te stappen. Daarbij nauwelijks rekening houdend met het overige verkeer. Ook ging de auto een paar keer aan de rol, omdat de handrem niet werd gebruikt. Vanwege het gevaar voor hemzelf en het overige verkeer is de man aangehouden en overgedragen aan de hulpverlening.

Groningen: voetganger gewond

Een 22-jarige voetganger uit Nijmegen is vrijdagmiddag gewond geraakt. De man liep door de Folkingestraat. Hij stak over, zonder een aankomende fietser op te merken. De 21-jarige fietser uit Groningen kon de voetganger niet meer ontwijken. De Nijmegenaar werd geraakt en viel op de grond. Hij is met een gekneusd stuitje overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: bierkratdief betrapt

De politie heeft vrijdagmiddag een 35-jarige Stadjer aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man bij een winkel aan de Wilhelminakade in Groningen staan bij een winkeltrolley met kratten bier. Vervolgens keek hij schichtig om zich heen, nam een krat bier weg en wilde er op de fiets vandoor gaan. De man is aangehouden en het krat bier is teruggegaan naar de rechtmatige eigenaar. De politie maakt proces-verbaal op.

Westerbroek: aanrijding onder invloed

Een 27-jarige automobilist uit Hoogezand is vrijdagavond aangehouden. De man was op de A7 bij Westerbroek achterop een 50-jarige automobilist uit Sappemeer gebotst. De Sappemeerster kwam daardoor met zijn auto in de naastgelegen sloot terecht. De bestuurder is met buikklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De bijrijder kwam met de schrik vrij. Een blaastest bij de Hoogezandster resulteerde in fail. De man is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is een bloedproef afgenomen om vast te stellen hoeveel alcohol de man in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snorfietser onder invloed

Een 30-jarige snorfietser uit Groningen is vrijdagnacht aangehouden. De man reed met zijn snorfiets over de stoep aan de Rademarkt in Groningen. Hij reed recht op twee surveillerende agenten af. De agenten roken een sterke alcohollucht bij de man. Ademanalyse resulteerde in een uitslag van 2,1 promille alcohol. De man is aangehouden en heeft een rijverbod gekregen van 13 uur. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: rijbewijzen alcomobilisten ingevorderd

De politie heeft vrijdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige automobilist uit Groningen. De man reed slingerend over de J.C.Kapteijnlaan in zijn woonplaats en raakte meerder malen de stoepranden. Hierop hebben agenten de man aan de kant gezet. Bij controle bleek de bestuurder onder invloed van 2,3 promille alcohol te zijn. Hierop is hij aangehouden en is het rijbewijs ingevorderd.

Ook op de Nieuweweg in Groningen moest een automobilist zijn rijbewijs inleveren. Zaterdagochtend reed een 55-jarige automobilist uit Veendam slingerend over de weg. Vervolgens negeerde de man ook nog de gesloten verklaring in de Sint Jansstraat. De bestuurder reageerde niet op het stopteken van de politie, ook niet toen dit vergezeld werd van optische en geluidssignalen. Op de Nieuweweg kon de man tot stoppen worden gebracht. Een ademanalyse wees uit dat de man onder invloed van bijna 2 promille alcohol verkeerde. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd.

In beide gevallen maakt de politie proces-verbaal op. De officier van justitie bepaalt wanneer de mannen hun rijbewijs terugkrijgen.

Winschoten: autodief weet na aanrijding te ontkomen

Een nog onbekende man is vrijdagnacht ontkomen aan de politie. De man reed over de Kloosterlaan in Winschoten. Agenten gaven de man een stopteken, omdat hij de rotonde met de Molenweg met hoge snelheid nam. De man negeerde het stopteken, maar verhoogde zijn snelheid. Ook op lichtsignalen en waailichten reageerde hij niet. De man bleef zijn snelheid verhogen. Op een gegeven moment raakte hij uit het zicht van de agenten. Op de Sint Vitusholt troffen agenten bandensporen aan op het wegdek. De auto stond met alle vier wielen los van de grond op een muurtje van spoorbielzen. De bestuurder was gevlogen. In de auto was zichtbaar geknoeid met het contactslot en de bedrading. Hierop zijn agenten naar de 36-jarige eigenaar van de auto gegaan. Hij was nog in het bezit van zijn autosleutels en had zijn auto nog niet gemist. Hij zal aangifte doen van diefstal. De politie zet het onderzoek naar de bestuurder voort.

Zuidhorn: mannen vallen uit kraan

Twee mannen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt, nadat zij uit een kraan waren gevallen. Een 42-jarige man uit Zuidhorn en een 67-jarige man uit Loppersum waren aan de Vlet in Zuidhorn bezig met
schilderwerkzaamheden. Hiertoe stonden ze in het bakje van een gehuurde kraan. De mannen hadden de stempels niet uitgetrokken, waardoor de auto waarop de kraan bevestigd was kantelde. De mannen vielen van een hoogte van zon zes meter om. Beiden zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Delfzijl: fietsers gewond na aanrijding snorfiets

Een 32-jarige fietser uit Delfzijl is vrijdagavond gewond geraakt. De man fietste over het fietspad van de Hogelandsterweg in zijn woonplaats. Vanaf de Europaweg kwam een 48-jarige snorfietser uit Delfzijl de hoek om. De snorfietser nam de bocht te ruim, waardoor hij de fietser raakte. De fietser kwam ten val. Ook een 33-jarige fietsster uit Delfzijl, die achter de andere fietser reed, moest uitwijken en kwam ten val. Beide fietsers zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Appingedam: vrouw opstandig bij aanhouding

Een 19-jarige vrouw uit Hoogezand is vrijdagnacht aangehouden. De politie kreeg een melding dat de vrouw in de Wijkstraat in Appingedam door het lint ging. Toen de politie arriveerde begon de vrouw meteen te schreeuwen en om zich heen te slaan. Hierbij beledigde zij de agenten. Het was niet mogelijk een gesprek met de vrouw te voeren. Hierop is zij aangehouden. Bij haar aanhouding verzette de vrouw zich hevig en bedreigde ze de agenten met woorden. De vrouw is ingesloten en zal nog gehoord worden over haar gedrag. De politie maakt proces-verbaal op.

Woudbloem: aanhouding na brandstichting

Een 36-jarige man uit Woudbloem is vrijdagmiddag in zijn woning aan de Scharmer AE aangehouden. De man had bij de buren een brandje gesticht, waardoor een schuur en een auto beschadigd waren geraakt. Hij had gedreigd nog meer in de brand te gaan steken. De gealarmeerde politie heeft de man aangehouden. De brandweer heeft voor de zekerheid de woning van de man doorzocht op brandhaarden. In de woning was geen brand gesticht. Wel werd een hennepkwekerij aangetroffen. De 100 hennepplanten en de gebruikelijke kweekapparatuur zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Wildervank: mest loopt weg in tunneltje

De politie maakt proces-verbaal op tegen een 47-jarige inwoner van Meeden. De politie kreeg vrijdagavond een melding dat aan de Dalweg in Wildervank mest een tunneltje in stroomde. De mest was afkomstig uit een mestsilo, waarvan de afsluiter open stond. Vermoedelijk is vergeten de afsluiter op slot te doen en is de afsluiter uit baldadigheid geopend. De opruimwerkzaamheden hebben enkele uren in beslag genomen. Tegen de eigenaar van de mestsilo wordt proces-verbaal opgemaakt voor het niet op slot hebben van de afsluiter en het niet melden van de calamiteit bij de gemeente. De politie onderzoekt nog wie verantwoordelijk is voor het openen van de afsluiter.

Blijham: motorrijder gewond

Een 20-jarige motorrijder uit Finsterwolde is vrijdagavond gewond geraakt. De man reed op de Lutjeloosterweg in Blijham. In een flauwe bocht verloor hij de macht over het stuur en kwam op de andere rijbaan terecht. Hier klapte hij frontaal op een tegemoetkomende bestelauto. De motorrijder belandde in de naastgelegen sloot. Hij is met zwaar beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De 46-jarige automobiliste uit Blijham kwam met de schrik vrij. De politie maakt een rapportage van de aanrijding.

Ter Apelkanaal: bromfietser twee maal in de fout

De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 17-jarige bromfietser uit Ter Apelkanaal. De jongeman werd op de Ter Apelkanaal Oost in zijn woonplaats geklokt op een snelheid van 83 km/uur. Voor bromfietser is de maximum toegestane snelheid 45 km/uur. Hierop is het rijbewijs van de bromfietser ingevorderd. De man moest zijn weg lopend vervolgen. Agenten hoorden echter dat de bromfiets verderop toch startte en er met hoge snelheid vandoor ging. Controle wees uit dat de zus van de verdachte inmiddels de bromfiets bestuurde. Agenten spraken de vrouw aan op het feit dat de bromfiets was opgevoerd. De jongen bemoeide zich hiermee en volgde aanwijzingen van de agenten niet op. Hierop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na verhoor mocht hij met nog een bekeuring op zak naar huis.

Stadskanaal: auto buiten gebruik gesteld

Een 24-jarige automobilist uit Stadskanaal moest vrijdagavond zijn auto afgeven. De man werd op de Hoofdstraat in Stadskanaal gecontroleerd, omdat hij met een snelheid van 70 km/uur reed. Bij controle bleek de bestuurder nog 12 bekeuringen open te hebben staan. Vanwege deze bekeuring kon de auto buiten gebruik gesteld worden. Bovendien bleek dat de het kentekenbewijs van de auto was ingenomen vanwege schade. Volgens de bestuurder was de auto gerepareerd, maar nog niet weer gekeurd. De man moest het politiebureau lopen verlaten.

Winschoten: motorrijder begaat diverse overtredingen

De politie heeft vrijdagnacht een 36-jarige motorrijder uit Zuidbroek aangehouden. Agenten zagen de man bij een café wegrijden. Op de Vissersdijk in Winschoten kreeg de man een stopteken. Bij controle bleek de motorrijder onder invloed van 1,3 promille alcohol. Bovendien bleek de man te rijden, terwijl hij al een ontzegging van de rijbevoegdheid had vanwege rijden onder invloed. Daarnaast bleek hij niet de eigenaar te zijn van de motor en was de motor niet verzekerd. De man heeft opnieuw een ontzegging van de rijbevoegdheid gekregen. De motor is op het politiebureau gestald. De politie zal nog contact opnemen met de eigenaar.

Schildwolde: bromfietser in de fout en gewond

Een 18-jarige bromfietser uit Schildwolde is vrijdagavond gewond geraakt. De man was tegen een stoeprand aan de Hoofdweg in zijn woonplaats onderuit gegaan. Hij reed zonder helm en zonder bromfietscertificaat of rijbewijs. De man was afkomstig van een feestje in de buurt. Hij weigerde mee te werken aan een bloedproef om mogelijk alcoholgebruik vast te stellen. De bromfietser is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Hij krijgt een bekeuring voor rijden zonder helm en rijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op voor het weigeren van de bloedproef.

Veendam: autos beschadigd

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 0.30 uur vernielingen gepleegd. Aan de Langeleegte in Veendam is gegooid met fietsen, waardoor meerdere autos beschadigd zijn geraakt. De politie onderzoekt wie verantwoordelijk is/zijn voor de vernielingen. Gedupeerden kunnen zich melden bij de politie.

Stadskanaal: aanhouding na diefstal uit woning

De politie heeft vrijdagnacht een 56-jarige Stadjer aangehouden. De man trad op als chauffeur van een escortdame. Bij een klant in Stadskanaal ontstond onenigheid over de betaling. Hierop heeft de chauffeur de klant bedreigd en vervolgens een computer meegenomen. De gealarmeerde politie kon de auto in Meeden aan de kant zetten. De chauffeur is aangehouden voor bedreiging en diefstal. De 23-jarige escortdame is ook aangehouden. De vrouw kon geen identiteitsbewijs tonen en verblijft mogelijk illegaal in Nederland. Beide verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Hoogezand: gewonden bij aanrijding

Een 70-jarige automobilist uit Oude Pekela en zijn 66-jarige vrouw zijn zaterdagochtend gewond geraakt. De man reed over de Burgemeester van Roijenstraat Oost in Hoogezand. Bij de kruising met de Van der Duyn van Maasdamweg gaf hij geen voorrang aan een 28-jarige automobilist uit Eenrum. De 28-jarige raakte de andere auto vol in de flank. Het echtpaar kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal. De vrouw is door de brandweer uit de auto bevrijd. Beiden zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De 28-jarige kwam op de stoep tot stilstand. Het is onbekend of hij ook gewond is geraakt. Mogelijk heeft de opkomende zon een rol gespeeld in de aanrijding. De politie onderzoekt de toedracht.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Paterswoldseweg: aantal geregistreerde voertuigen: 837, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 68 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Gotenburgweg: aantal geregistreerde voertuigen: 815, aantal overtredingen: 60, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 2230, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 130 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.