Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 24 mei

Fryslân, 24-05-2008 o Politieberichten van vrijdag 23 mei 07.00 uur t/m zaterdag 24 mei 11.00 uur

Joure: weg bevuild
De politie is op zoek naar mensen die hebben gezien op welke wijze A7 bij Joure afgelopen donderdag besmeerd is geraakt met slib. Rond 15.15 uur moet vermoedelijk een tankauto daar over een lengte van circa 20 meter een hoeveelheid slib hebben verloren. Daardoor kwam op de weg een laag slib van 3 tot 5 cm dik terecht, die door Rijkswaterstaat moest worden verwijderd. Eventuele getuigen kunnen zich via 0900 8844 bij de politie melden.

Leeuwarden: fiets en medicijnen gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een fiets vrijdag rond 11.00 uur van Over De Kelders. In de fietstassen van het rijwiel zaten onder andere verschillende injectienaalden met insuline en een injectienaald met Glucogen. Inwendig gebruik hiervan door niet-diabetici is zeer gevaarlijk voor de gezondheid.

Leeuwarden: aanhouding verdachte winkelinbraken
De politie heeft donderdagmiddag 22 mei 2008 een 39-jarige man uit de provincie Groningen aangehouden op verdenking van het plegen van verschillende bedrijfsinbraken in Leeuwarden. De aanhouding vond plaats naar aanleiding van resultaten van technisch
opsporingsonderzoek bij een van de winkelbedrijven waar was ingebroken. Bij de inbraken gepleegd in de periode maart en april 2008 is een grote hoeveelheid goederen, zoals een flatscreen tv, kleding, laptops, Ipod's en levensmiddelen, gestolen. De verdachte bekende meerdere forse bedrijfsinbraken.Van de weggenomen goederen werd vooralsnog niets teruggevonden. De waarde van de buit, weggenomen goederen en de aangerichte schade bedraagt meer dan 8000 euro. De verdachte is op vrijdag 24 mei 2008 geleid voor de rechter commissaris.

Follega: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft donderdagochtend een snelheidscontrole gehouden op de Straatweg tussen Spannenburg en Follega. De controle werd gehouden naar aan leiding van klachten van omwonenden. Aanbod was gering. In totaal werden 30 autos gecontroleerd. Twee bestuurders werden aan de kant gezet en bekeurd. Ze reden 104 en 112 km/u.

Lippenhuizen: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagochtend een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen een auto en een bromfiets op de Trijehoek. Een 59-jarige bromfietser uit Lippenhuizen reed over het fietspad richting Gorredijk. Bij de T-splitsing met de Trijehoek wilde hij rechtsaf slaan naar het fietspad langs de Sweachsterwei. Hij stuurde de rijbaan op waar juist de auto, bestuurd door een 33-jarige man uit Hemrik, reed. De autobestuurder week uit om een aanrijding te voorkomen, helaas zonder succes. Een aanrijding was het gevolg. Na de uitwijkmanoeuvre reed de auto tegen een aanhangwagen, die in de berm stond. De bromfietser raakte gewond. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Oudehaske: gewonde bij aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op De Dolten. Een 40-jarige man uit Heerenveen reed met een vrachtauto in westelijke richting. Bij de T-splitsing werd zijn aandacht afgeleid en zag hij een tegemoetkomende bestelauto, bestuurd door een 40-jarige man uit Surhuisterveen, over het hoofd. Een frontale aanrijding was het gevolg. De bestuurder van de bestelauto raakte bekneld in het voertuig. Hij is er door de brandweer uitgehaald. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Hemelum: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Nijbuorren tussen een snorfiets en een personenauto. De snorfietser, een 87-jarige man uit Hemelum, reed over het fietspad, komende uit de richting van Koudum. Op het moment dat hij de weg overstak, naderde juist uit tegenovergesteld richting de auto, bestuurd door een 60-jarige man uit Almere. Een aanrijding was het gevolg. De snorfietser is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Veel overtredingen bij noordelijke transportcontroles
De politieregios Drenthe, Fryslân en Groningen hebben afgelopen week transportcontroles gehouden. In totaal zijn hierbij ongeveer 150 processen-verbaal opgemaakt. De controles werden in gezamenlijkheid uitgevoerd met politie, douane, VROM, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Voedsel en warenautoriteit, AID, KLPD, provincie en belastingdienst. Doel van de actie is het opsporen van milieu en overige overtredingen binnen het wegtransport. Zie voor meer informatie het nieuwsbericht.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag assistentie verleend bij een aanrijding op de Arnold Feystraat. Een 6-jarig jongetje uit Leeuwarden was daar door een in eerste instantie onbekende automobilist aangereden. Het jongetje liep daarbij letsel op aan zijn voet, arm en rug en werd daarvoor per ambulance naar het MCL vervoerd. De automobilist, een 66-jarige Leeuwarder, meldde zich begin van de avond telefonisch bij de politie. Hij had inmiddels al een gesprek gehad met de vader van de jongen. De jongen kon overigens na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Leeuwarden: onder invloed
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige inwoonster van Enschede. De vrouw werd onder invloed rijdend in een auto op de Groningerstraatweg aangetroffen. Ze moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 640 ug/l als resultaat. Daarop werd haar rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Burgum: aanrijding onder invloed
De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige automobilist uit Dokkum. De man was met zijn bestelauto in de berm over een betonblok gereden, waardoor zijn voertuig over de kop was geslagen. De bestuurder bleef daarbij ongedeerd, maar omdat ij bleek te hebben gedronken moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 790 ug/l, werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Marssum: fietser gewond
De politie heeft vrijdagavond hulp verleend bij de afhandeling van een ongeval op het fietspad langs de Bitgumerdyk. Twee fietsers waren daar frontaal op twee hen tegemoetkomende fietsers gebotst. Eén van de fietsers, een 30-jarige inwoner van Beetgum, liep daarbij onbekend letsel op. Hij werd per ambulance naar het MCL overgebracht.

Berlikum: onder invloed
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige beginnend bestuurder uit Berlikum. De man werd op de Tunboustrjitte staande gehouden, waarna hij naar het politiebureau werd overgebracht voor een ademanalyse. Gezien de uitslag van 760 ug/l werd het rijbewijs van deze bestuurder ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: aanrijding onder invloed
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een aanrijding afgehandeld tussen een beschonken bromfietser en een automobilist. De bromfietser, een 35-jarige Leeuwarder, was op het Noordvliet de weg overgestoken zonder daarbij voorrang te verlenen aan de automobilist, een 29-jarige plaatsgenoot. De bromfietser moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 895 ug/l als resultaat.

Leeuwarden: alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond en zaterdagnacht een alcoholcontrole gehouden op de Tesselschadestraat en de Westersingel. Van de in totaal 236 gecontroleerde bestuurders moesten er 10 mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Van hen bleken er acht meer te hebben gedronken dan de wettelijke limiet. De hoogst gemeten waarde was 405 ug/l.

Sneek: aanhoudingen na inbraak
De politie heeft zaterdag rond 04.00 uur twee 20-jarige inwoners van Scharnegoutum aangehouden op verdenking va inbraak in een horecagelegenheid aan de Bolswarderweg. Na een inbraakmelding was de politie onmiddellijk ter plaatse gegaan,. De 58-jarige eigenaresse had na het inbraakalarm een man zien wegrennen. Een man die aan het signalement voldeed werd korte tijd later in de omgeving door een hondengeleider van de politie gezien. Deze startte daarop met zijn hond en met een collega een zoekactie. In een hoog grasgedeelte bij een parkeerterrein aan de Waterhoenstraat werden twee mannen aangetroffen die zich verschuilden. Eén van de hen was de eerder gesignaleerde verdachte. Beiden werden daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Van het horecapand bleek een raam te zijn ingeslagen, maar er wordt niets vermist.