VVD


vvd
Haya van Somerenstichting
24-5-2008

Toespraak Ivo Opstelten AV Noordwijkerhout

Op 23 en 24 mei had de 124e Algemene Vergadering plaats in Noordwijkerhout. Hieronder vindt u de toespraak van de nieuwe voorzitter, Ivo Opstelten.

Jan. Met het overnemen van deze voorzittershamer komt een einde aan jouw voorzitterschap. Een voorzitterschap dat zich kenmerkte door grote loyaliteit aan de partij, onvermoeibare inzet in soms moeilijke tijden en liefde voor de VVD.

Jan van Zanen, het is mij een grote eer en genoegen om als allereerste daad als voorzitter van onze partij aan jou als blijk van waardering namens onze partij de Thorbeckepenning uit te reiken.

Jan, bedankt, wij allen waarderen jou zeer!

Dames en Heren, beste liberalen,

Er is nóg iemand die ik wil bedanken. Ik heb een inspirerende campagne voor het voorzitterschap achter de rug, waar ik zij-aan-zij met Onno Hoes alle hoeken van het land heb gezien. We hebben samen veel positieve en enthousiaste VVD-ers ontmoet die ons een impuls gaven door te gaan. We hebben elkaar ook die hele periode gerespecteerd en gewaardeerd.

Onno, bedankt voor je inzet, jouw wijze van campagnevoeren en je loyaliteit aan onze partij.

U zult wel denken dat een nieuwe voorzitter zich betere omstandigheden kan voorstellen om aan zijn klus te beginnen.
De VVD is een partij die graag verantwoordelijkheid neemt en we moeten ons werk nu doen vanuit de oppositie.
Met 21 zetels - ik vind dat overigens veel te weinig - en ook nog met eens een virtueel verlies in de peilingen.
Men vraagt mij weleens: "Waarom, Ivo, ga je nu, op dit moment, beginnen?"

Dames en heren, ik zal het u, hier en nu,
glas-helder uitleggen:

Nederland kan niet zonder de VVD.
De VVD gaat dit kabinet aflossen in het belang van belastingbetalend en werkend Nederland.
De VVD staat als een huis.
Liberalen zijn nog steeds hard nodig in dit land.

Want dit kabinet regeert niet, lost geen problemen op, heeft een gat in de hand en heft belasting op belasting op belasting. Dit kabinet is het beste bewijs dat een regering zonder liberale VVD een `recipe' for disaster is.

Onze partij, dames en heren, is de enige

-ik herhaal de e-ni-ge
partij in Nederland met
én een samenhangende visie op de samenleving
én deskundige bestuurders
én economisch solide beleid,
én echte oplossingen, duidelijke keuzes
én ambitie voor de toekomst van Nederland.

Dames en heren,

De VVD bestaat al meer dan 60 jaar en onze partij is de enige,
-ik herhaal- de e-ni-ge
partij in Nederland die al zestig jaar
consistent en betrouwbaar
keer op keer dezelfde boodschap heeft:
Wij willen een land waar

-mensen maximaal vrij zijn,

-de overheid klein, maar krachtig

-en de belastingen laag.

Maar ons erfgoed gaat verder terug dan 60 jaar. Nederland is hét land met een liberale geschiedenis. Het is ons land dat vrijdenkers de ruimte gaf om hun ideeën te uiten. Vervolgde denkers vluchtten naar ons vrije land. Deze openheid had een stimulerende werking op de vrijhandel waar wij in de Gouden Eeuw, groot mee werden.

Dankzij liberale politici, zoals Thorbecke, kreeg ons land een liberale grondwet. Een wet die de rechten en vrijheden van de burgers ten opzichte van de staat tot op de dag van vandaag beschermt.

Dankzij liberale politici zoals Samuel van Houten kreeg ons land de eerste sociale wetten. Hij zorgde ervoor dat kinderen naar school gingen in plaats van in de fabriek te werken.

Uiteindelijk kwam uit deze liberale traditie in ons land de VVD voort, onder leiding van professor meester Pieter Oud, die mij voorging als burgemeester van Rotterdam.

Het liberale erfgoed is alleen veilig bij een liberale partij,
-de e-ni-ge liberale partij van Nederland.
Voor vrijheid en verantwoordelijkheid staat de VVD al zestig jaar als een huis. Én wij zijn er -het is nog steeds nodig in dit land- voor de vrijheid van cartoonisten.
In dit land moeten alle meningen vrij geuit kunnen worden.

De VVD, dames en heren, wordt weer een grote partij. Een grote partij met grote oplossingen voor grote problemen. De VVD is natuurlijk dé partij

-voor veiligheid,

-voor lastenverlichting,

-voor economische groei,

-voor integratie, filebestrijding
en een sterke krijgsmacht.

Maar u kunt erop rekenen dat we onze kracht de komende tijd ook laten zien op het gebied van milieu en onderwijs. Deze onderwerpen vergen óók grote oplossingen en grote visie. Meer dan ooit. U weet dat de VVD daar patent op heeft. Wij lossen problemen op.

Niet één probleem;
niet één probleem
is door de politiek in dit land opgelost zónder de VVD.
-De WAO, die de spuigaten uitliep: Zonder de VVD waren er nu meer dan een miljoen arbeidsongeschikten. De VVD loste het op.
-De immigratie, die pas in het vorige kabinet een halt werd toegeroepen. Dankzij de VVD is de instroom van asielzoekers in 8 jaar met driekwart afgenomen. Huwelijksmigratie is met een kwart gedaald.
-De schuld van de overheid is door de VVD 'onder controle' gebracht. We hebben een einde gemaakt aan het gemak waarmee de staat dacht "op de pof" te kunnen leven.

-De werkloosheid, dames en heren. Weet u nog wat dat was? Bijna 10 procent van de beroepsbevolking stond in lange rijen bij de arbeidsbureaus. De VVD gaf ruimte aan economische groei en zorgde voor werkgelegenheid. Nu weten werkgevers niet waar ze de arbeidskrachten vandaan moeten halen en is de werkloosheid zo goed als weg.

Ik ben optimistisch over onze partij, omdat ik overtuigd ben van de kracht van de VVD, want:

-wij hebben de mensen,

-wij hebben de ideeën,

-wij hebben de oplossingen,

-wij hebben de ambitie

Maar er is meer: In virtuele zetelaantallen vliegen de stemmen nu kris-kras door het politieke spectrum.

Als straks puntje bij paaltje komt, geloof ik in het gezond verstand van Nederland: De hardwerkende Nederlander zal zich realiseren dat dit kabinet niets voor hem betekend heeft:
De politieagent, de verpleegster, de leraar, de groenteboer: allemaal:


-betalen ze méér belasting,

-ze krijgen méér betuttelende regels,

-ze voelen de haperende economie,

-ze worden verrast door niet nagekomen beloftes op het gebied van kinderopvang,
en betalen mee aan leuke linkse dingen terwijl ze steeds langer in de file staan.

Dit kabinet is er niet voor de burgers van Nederland en zéker niet voor hen die elke dag hard werken zonder het breed te hebben en nauwelijks nog tijd om tussen het georganiseer door bij hun kinderen te zijn.
De VVD is er wél voor de hardwerkende Nederlander, voor u dus.

Gelukkig kunnen we in ons democratische land ook stemmen op ándere partijen. Alternatieven genoeg voor dit kabinet; en ik respecteer iedere politieke beweging zeer.

Maar laten we even kijken aan wie we nou het landsbestuur kunnen overlaten?


-een Socialistische Partij die zich als neocommunistische partij zelfs durft af te zetten tegen een basisprincipe als de vrije markt. Zeg nou eerlijk mensen, kent ú een democratisch land in de wereld zónder markteconomie?


-de Partij voor de Vrijheid, die meer en meer het ware gezicht toont als een partij tégen vrijheid. Op de vrijheid van de eigen meningsuiting na dan, dát punt hebben ze met verve verdedigd;


-en dan is er nóg een "beweging".
Een beweging die nu weliswaar veel virtuele zetels heeft. Maar ik vraag me af of deze beweging ooit klaar is voor het dragen van: échte verantwoordelijkheid voor
échte problemen die
échte oplossingen vragen van
échte volksvertegenwoordigers en bestuurders die dan ook écht moeten samenwerken!

Dames en heren. Onze partij gaat weer regeren.
Dat is goed voor het land,
dat is het beste voor het land,
dat is bittere noodzaak voor dit land.

Ik ga daar als voorzitter aan bijdragen en dat vergt een Rotterdamse aanpak.

Die Rotterdamse aanpak krijgt u met het nieuwe Hoofdbestuur: No guts no glory; wij gaan onze nek uitsteken.
Ik noem u onze hoofdpunten:


1. De tijd in de oppositie moeten we gebruiken om terug te gaan naar de kern van onze standpunten. Onze beginselen zijn onderscheidend van die van andere partijen. U zult de VVD zich weer glashelder zien profileren.


2. Een professionele permanente campagne, onder mijn leiding, en gericht op het boeken van goede resultaten bij de verkiezingen:
-in 2008 voor de Waterschappen,

-in 2009 voor het Europees parlement,

-in 2010 voor de Gemeenteraden -het fundament van onze democratie-
-en in 2011 voor de Provinciale Staten.

-Daarna in hetzelfde jaar 2011 voor de Tweede Kamer.

Dán,
nou ja -eerlijk gezegd- liever véél eerder,
nemen we het stokje weer over in het belang van de hardwerkende Nederlander. We hebben veel kwaliteit in onze partij en kunnen in het hele land en op álle niveaus politici leveren die het verschil maken. U, de VVD-leden, zullen overal in het land aan het werk gaan voor deze permanente campagne, die vandaag begint.

3. Naast de permamente campagne heb ik nóg een paar belangrijke doelstellingen waar we onze schouders onder gaan zetten:
- Ledenwerving, ledenbehoud en fondsenwerving vergen een onorthodoxe aanpak, met nieuwe frisse ideeën. Goed resultaat zorgt voor een gezonde basis voor onze partij om talent de rekruteren en campagnes te financieren.

- Jongeren moeten betrokken worden bij de politiek. Het lidmaatschap van de VVD moet voor hen uitnodigend zijn om actief te worden, te zijn en te blijven.
Kortom: we moeten onze eigen koers varen, ons richten op de verkiezingen, eenheid uitstralen en geen gedonder meer in onze partij! Dames en heren. Ik ben in Rotterdam nog tot 1 januari met groot genoegen het boegbeeld van de stad.

-Een stad die problemen oplost,

-Een stad waar gewerkt wordt.

-Een stad met -terecht- trotse inwoners en internationale uitstraling.

Ik kan dat natuurlijk niet alleen en velen in de stad doen dat samen met mij, omdat alleen een team het kan doen.

En dat geldt ook voor onze partij: Wij willen weer onze verantwoordelijkheid nemen in dit land dat ons zo nodig heeft. Ik kan niet in mijn eentje uw voorzitter zijn. De VVD is een ledenpartij en u als lid maakt ons sterk. Tijdens mijn campagne voor het voorzitterschap ben ik overal in het land bij onze afdelingen enthousiasme tegengekomen. U bruist van energie en heeft de wil om te winnen, u wilt meedenken.

Ik denk bijvoorbeeld aan de afdeling Utrecht, die een alumni-dag organiseerde voor oud-cursisten van de regionale Masterclasses en de landelijke Topkadertraining.
Ik mocht daarbij zijn en de al die jonge talentvolle liberalen ontmoeten. Nóg indrukwekkender is dat een afdeling zoals Utrecht een landelijk evenement organiseert en de handschoen oppakt om iets te organiseren voor onze partij waar ook écht behoefte aan was. Gefeliciteerd!

Dit toont maar weer eens aan: Ik heb iedereen nodig, zónder uitzondering, u allen.

En wij als hoofdbestuur zullen onze ledenpartij helpen, tot in de kleinste afdeling, in actie te komen. Onze deur staat altijd open, en wij rekenen op ú.

Dames en heren,

Geen woorden maar daden. Nederland heeft de VVD nodig. De VVD heeft haar leden nodig. U gaat onze partij weer groot maken. Aan het werk!

23 mei 2008