Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans spreekt bij viering zestig jaar Congres van Europa

24 mei 2008 | "In 1948 werd de keuze gemaakt voor de Europese lotsverbondenheid. Het was letterlijk en figuurlijk het begin van de Europese samenwerking." Dat zei staatssecretaris Timmermans zaterdag in zijn toespraak bij de viering van zestig jaar Congres van Europa.

Timmermans (Europese Zaken) nam namens de regering deel aan de viering van het zestigste jubileum van het Congres van Europa. In zijn toespraak keek hij terug op het historische moment waarop de Europese samenwerking van start ging, en het belang daarvan voor de toekomst van Europa. "Het is goed om hier zestig jaar later bij stil te staan, want het Congres van Europa was de aankondiging van een nieuw Europa", aldus Timmermans.

Na afloop van het officiële gedeelte maakte Timmermans een wandeling over de Europese Uithof, die speciaal voor deze gelegenheid werd gehouden in het centrum van Den Haag. Hij ging daarbij met marktbezoekers in gesprek over de toekomst van Europa.

Daarna verzorgde Timmermans de inleiding en samenvatting van het live tv-debat 'Zestig ideeën voor Europa', waaraan onder andere voorzitter Barroso van de Europese Commissie, voorzitter van het Europees Parlement Pöttering en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld deelnamen.

In mei 1948 organiseerde de Europese Beweging in Den Haag het eerste Congres van Europa. Onder voorzitterschap van Winston Churchill gingen vertegenwoordigers van vakbonden, kerkgenootschappen, jongerenorganisaties, mensen uit het bedrijfsleven en politieke leiders van meer dan 26 Europese landen en Canada en Amerika met elkaar in discussie over de toekomst van Europa. Daarmee werd het fundament gelegd voor de huidige Europese samenwerking.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl