Treinen, walsen en schepen stomen op naar Medemblik


MEDEMBLIK, 20080521 -- Zes stoomlocomotieven, drie stoomschepen, twee historische dieseltreinen, een klassieke veerboot en een groot aantal historische auto's, stoomwalsen, stoomwerktuigen en een heuse kermistrekker zijn op dit moment over de rails, op diepladers en over het IJsselmeer onderweg naar Medemblik. Stokers, machinisten en kapiteins stoken de kolenvuren hoog op voor het historische vervoersspektakel Medemblik onder Stoom, dat in het weekeinde van 24 en 25 mei zal gaan plaatsvinden.

Historisch vervoer

Het geheel nieuwe festival zal zich afspelen rond het onlangs gerestaureerde station in Medemblik. Het uit 1887 stammende gebouw is met zijn geheel gerestaureerde tweede en derde klasse wachtkamers direct gelegen aan het IJsselmeer. Vanuit Enkhuizen kunnen bezoekers met de oude veerboot naar Medemblik varen en per stoomtram en oude dieseltrein kan ieder uur van en naar Hoorn worden gereisd. Direct voor het station vertrekken stoomsleepboten, die dateren uit de periode rond 1925, voor korte rondvaarten over het IJsselmeer. Op het stationsplein worden de eerste historische auto's en stoomwerktuigen opgesteld, die tijdens het weekeinde hun kunnen zullen tonen aan de bezoekers. Speciaal voor de jongste onder hen zal de 100e verjaardag van stoomlocomotief 30 worden gevierd, compleet met kolentaarten!

Prijzen en informatie

Volwassenen betalen voor een toegangskaart tot het festival (toegang festivalterrein inclusief een gratis retour per stoomtram en/of dieseltrein Medemblik-Twisk v.v.): ¤ 6,-, kinderen (4-12): ¤ 4,-. Er is ook een dagkaart waarmee geheel in stijl per boot en stoomtram vanuit Hoorn en Enkhuizen van en naar het festival kan worden gereisd. Prijzen: volwassenen ¤ 18,50, kinderen ¤ 13,70. Houders van een Museumkaart en dagkaart van de Museumstoomtram hebben gratis toegang tot het festivalterrein. Wie ook met een van de stoomschepen wil varen, koopt een apart kaartje a ¤ 3,-.

Voor meer informatie over Medemblik onder Stoom: tel. 0229-214862 of kijk op www.museumstoomtram.nl. Via deze website kunt u het gehele programma downloaden en krijgt u meer informatie over de stoomlocomotieven, stoomschepen, walsen en locomobielen die aan het festival deelnemen.