Ingezonden persbericht



Broek in Waterland, 31-03-2008

Foto-expositie Jan Verlaat en
beeldenexpositie Astrid Blokbergen.

Van 24 mei t/m 13 juli vinden in de Waterland Photo Gallery en de Waterland Beeldentuin exposities plaats met werk van de fotograaf Jan Verlaat en de beeldhouwster Astrid Blokbergen.

De galerie en de aangrenzende beeldentuin zijn gevestigd in en naast het 17e-eeuwse houten Rijksmonument Roomeinde 13 te Broek in Waterland, 6 km ten noorden van Amsterdam. De galerie en beeldentuin zijn elk weekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

JAN VERLAAT "Het Noord-Hollands
landschap"

Deze expositie toont het werk van fotograaf Jan Verlaat dat hij de afgelopen jaren van zijn eigen omgeving West-Friesland, Beemster en Schermer maakte.

Het wat oudere analoge werk is in zwart-wit en kenmerkt zich door een grafisch en strak concept, vaak met veel symmetrie in de compositie. Jan heeft zich hier willen beperken in de toonschaal om een bepaalde sfeer op te roepen en zijn visie op het landschap tot uitdrukking te brengen. Soms desolaat, soms romantisch.

Het nieuwere werk is voornamelijk in kleur. Sinds het digitale tijdperk is het voor Jan mogelijk

om ook in kleur de foto van een eigen stempel te
voorzien, zonder in extremiteiten te vervallen. Hij maakt veelvuldig gebruik van extreme groothoeklenzen hetgeen op zich al vervreemdend werkt en de weidsheid van het West-Friese landschap accentueert. Ook hier ontdekken wij een strakke en eenvoudige opzet van de compositie, waarmee hij ons de schoonheid van het Noord-Hollandse landschap toont.

Jan Verlaat, geboren in 1946 te Grootebroek,
had al op jonge leeftijd grote belangstelling voor de fotografie. Sinds 1963 is hij werkzaam als professioneel fotograaf en specialiseerde zich aanvankelijk in trouwreportages en portretten. Had eigen fotostudio's in Wervershoof, Hoorn en Heerhugowaard. De laatste jaren bestaan zijn werkzaamheden voornamelijk uit reclameopdrachten voor bedrijven en reclamebureaus . Zijn specialisme is culinaire fotografie.

Zijn grote passie is zijn vrije werk: het
Landschap, voornamelijk, het Noord-Hollandse uit zijn eigen omgeving: de Beemster en de Schermer. Aanvankelijk analoog zwart-wit met een grafische uitstraling maar sinds hij digitaal werkt ook veel in kleur, waarin hij via al of niet subtiele aanpassingen een bepaalde sfeer oproept. Verlaat exposeerde ondermeer in de Hoornse Boterhal Fotogalerie Dies Groot te Woerden.

ASTRID BLOKBERGEN "Intensity"

Beeldhouwster Astrid Blokbergen houdt van het leven en beleeft dat intens. De intensiteit van mooie, ontroerende, gelukkige maar soms ook verdrietige momenten komt vaak met ongekende kracht binnen en vormt daarmee een bijna grenzeloze bron van inspiratie. In recent werk heeft dat zich expressief vertaald in een puurheid, helderheid en passie die de toeschouwer intens zal raken. En dat is precies wat Astrid beweegt bij de creatie van haar beelden. Kunst gebruiken om een verhaal te vertellen. Om mensen te emotioneren en te laten genieten. Oprecht en intens. De expositie 'Intensity' geeft daar op meerdere niveaus uiting aan.

Na een aanvankelijke studie Psychologie, won de
artistieke kant in Astrid Blokbergen (21-01-1965, Echteld) steeds meer terrein. Als volle nicht van één van de meest toonaangevende beeldhouwsters van Scandinavië, Ambrosia Tønnesen, was dit misschien ook wel voorbestemd. Een kunstenaar wordt tenslotte niet gemaakt maar geboren!Vanaf 1997 besloot Astrid zich volledig toe te leggen op het beeldhouwen. De autodidact Astrid Blokbergen heeft haar technieken hiervoor bijgeschaafd bij diverse gerenommeerde instituten en kunstenaars, waaronder de Gooische Academie te Laren o.l.v. de beeldhouwer Janco Berman en het Italiaanse Kyle Smith Artspace in Pietrasanta. Inmiddels heeft Astrid zich ontwikkeld tot een veelzijdig beeldhouwster, zowel in onderwerpkeuze en thematiek als in materiaal gebruik en technieken. Ze werkt in brons en steen. Als kunstenaar laat Astrid zich vooral inspireren door klassieke uitgangspunten zoals de schoonheid van de natuur en de anatomie van zowel mens als dier. Kenmerkend in het werk van Astrid Blokbergen is de sterke emotionele lading in combinatie met een schijnbare eenvoud.

N.B.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht