Gemeente Utrecht

Vijfde ronde van kunstproject roulette op de rotonde

Vanaf 24 mei staan er vier 'nieuwe' kunstwerken, gemaakt in de jaren tachtig, uit de collectie kunst van de gemeente Utrecht op de rotonde Koehoornplein in Leidsche Rijn. De Musketon van Johan Wagenaar, Zonder titel van Floor Pouw-Huigen en enkele elementen uit het kunstwerk dat op het plein van de school De Twijn heeft gestaan: een speelobject van de kunstenaar Jos Wong Lun Hing. Enkele elementen uit het omgevingskunstwerk van Eugène Terwindt blijven nog een half jaar langer op de rotonde staan. Manfred Pernice 'vlecht' een nieuw patroon van deze betonnen elementen. Samen vormen deze beelden de vijfde ronde van het meerjarige kunstproject Roulette. De andere werken die er nu staan gaan terug naar hun plek in de stad,

De kunstwerken die Manfred Pernice voor deze ronde heeft uitgekozen zijn gemaakt in de jaren tachtig. Wat opvalt is dat twee van deze werken een kleur hebben: geel/blauw en rood/blauw. Een ander werk, De Musketon, lijkt op een lantaarn en geeft licht (in de nacht). Net als de beelden uit de vorige ronde hebben deze kunstwerken deels ook een gebruiksfunctie: je kunt er op zitten of je mag er op klauteren. Ze komen van schoolpleinen of 'van de straat', zoals de betonnen zitelementen en De Musketon. Deze werken zullen op de rotonde te zien zijn tot het najaar van 2008.

Bijna alle beelden uit de vorige ronde keren nu terug naar hun oorspronkelijke plek in de stad. Kikker, van Eddy Gheress, is al in maart teruggekeerd naar de W.G. van der Hulstschool ter gelegenheid van een bijzonder jubileumfeest.

Het meerjarige kunstproject Roulette ging in mei 2006 van start. In opdracht van BEYOND, het kunstprogramma voor Leidsche Rijn, ontwierp de Duitse kunstenaar Manfred Pernice een installatie voor de rotonde aan het eind van de Verlengde Vleutenseweg. Hier, op de grens van het oude en nieuwe Utrecht, worden in 2008 nog kunstwerken uit de collectie kunst van de gemeente Utrecht tentoongesteld. De installatie op de rotonde bestaat uit acht verplaatsbare sokkels. Elke zes maanden stelt Manfred Pernice hier een aantal kunstwerken tentoon die hij geselecteerd heeft uit de collectie van de gemeente Utrecht. Sommige sokkels blijven leeg.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Renée Midavaine Communicatiebureau, 030 - 286 82 59