Zeeuwse mosselkwekerfamilies in actie tegen Waddenvereniging


DEN OEVER, 20080521 -- In navolging van het grote mosselprotest bij Zierikzee op 27 maart jl. zullen de Zeeuwse mosselkwekers demonstreren op zaterdag 24 mei a.s. tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering annex Familiedag van de Waddenvereniging en eisen dat de procedures tegen de mosselsector worden gestopt.

Om 9 uur `s morgens zal een flink aantal mosselkwekersgezinnen prominent aanwezig zijn voor de ingang van Hotel Restaurant Oeverdijk te Den Oever, om de daar arriverende leden van de Waddenvereniging op waardige wijze te confronteren met de gezichten van de mannen, vrouwen en kinderen wier levens zij ruïneren.

De mosselsector wordt momenteel gegijzeld door natuurbeschermingsorganisaties.
Zij stellen onmogelijke voorwaarden aan de minister om de mosselcultuur een toekomst te gunnen. Zij willen dat eerst de draagkracht van het ecosysteem wordt bepaald alvorens de ruimte voor de verschillende economische activiteiten kan worden vergund. Hoe dit moet en hoe dit eruit moet komen te zien kunnen (of willen) ze niet aangeven. Tot die tijd kunnen ze naar eigen zeggen niets anders dan de uitgegeven vergunningen aanvechten. Verder wordt de impasse rond de mosselsector misbruikt om Minister Verburg te dwingen meer geld aan de natuurbescherming in de Waddenzee te besteden. Deze chantage is een groene leugen en staat haaks op de uitlatingen van de natuurorganisaties dat zij zich bewust zijn van de sociale, culturele en economische betekenis van de mosselsector.

Tijdens de ledenvergadering zal door Wout van den Berg een motie worden ingediend met de eis aan de Waddenvereniging om het procederen tegen de mosselzaadvisserij onmiddellijk te stoppen en een eind te maken aan de groene leugen.





PO Mosselcultuur