Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 22-04-2008

Commodore International failliet, C64 orchestra springlevend! Klassiek orkest speelt op verschillende podia Commodore 64 gamemuziek

Terwijl Commodore International op 15 april door de rechter failliet verklaard is, gaat het juist uitstekend met het Commodore 64 (C64) orchestra, het klassieke orkest dat Commodore 64 gamemuziek speelt.

Het C64 orchestra, een productie van productiehuis ON, heeft eind 2007 de cd RUN 10 uitgebracht in Europa en Amerika. Van deze cd, geheel vormgegeven in de stijl van de commodore 64 computer, is de eerste oplage inmiddels bijna uitverkocht. Daarnaast treed het C64 orchestra vanaf 24 mei weer op door heel Nederland.

Vanaf 24 mei is op verschillende podia in Nederland te horen hoe de originele Commodore 64 gamemuziek klinkt als het gespeeld wordt door een klassiek orkest. Voor het C64 orchestra heeft productiehuis Oost-Nederland (ON) de twee godfathers (Rob Hubbard en Jeroen Tel) van de C64 gamemuziek uitgenodigd om hun eigen computermuziek te arrangeren voor een twaalfkoppig klassiek orkest.

Anno 2008 is de muziek van deze twee Commodore 64 componisten nog altijd springlevend. Naast een bloeiende internationale gemeenschap met de naam 'Micromusic', laten hedendaagse muzikanten zoals Bas Bron (het brein achter populaire acts als 'de Jeugd van Tegenwoordig' en 'Bastian') en Timbaland (producent van onder andere Snoop Dog en Nelly Furtado), zich door de C64-muziek inspireren voor hun eigen composities. Daarnaast heeft de myspace site van het C64 orchestra inmiddels ruim 130.000 bezoekers getrokken.

Tijdens de optredens van het C64 Orchestra vertolken twaalf leden van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble onder leiding van dirigent Bas Wiegers dé gamemuziek van de jaren tachtig, live op het podium. De optredens van het C64 Orchestra wordt begeleid door speciaal gemaakte videoanimaties van the C-men, gebaseerd op de originele computerbeelden van de bij de nummers horende spellen.

C64 orchestra ON tour:
24 mei Mezz, Breda
5 juli Paradiso, Amsterdam
17 juli Stevenskerk, Nijmegen
30 augustus Burgerweeshuis, Deventer
29 november Paard van Troje, Den Haag
11 december Frits Philips Centrum, Eindhoven

Meer informatie over het C64 orchestra kunt u vinden op www.myspace.com/c64orchestra

C64 Orchestra wordt financieel mede mogelijk gemaakt door provincies Overijssel en Gelderland, het Ministerie van OCW, en de gemeente Deventer