Ingezonden persbericht


Kleinschalige parkeerlocaties Veluwe ideaal vertrekpunt voor actieve verkenning natuur

P-Veluwe Publieksdag op zaterdag 24 mei

De Provincie Gelderland gaf anderhalf jaar geleden samen met enkele natuur- en toeristische organisaties het startsein voor de aanleg van de zogenaamde P-Veluwe locaties. Deze kleinschalige gratis parkeerplaatsen zijn voor toeristen, recreanten en natuurliefhebbers een ideaal vertrekpunt voor een uitgebreide verkenningstocht van het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Wie nader wil kennismaken met het fenomeen P-Veluwe kan op de publieksdag op zaterdag 24 mei de veelzijdigheid van de Veluwe persoonlijk komen beleven.

Vanaf de zes locaties die inmiddels zijn gerealiseerd maken Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten belangstellenden wegwijs. De P-Veluwe publieksdag onderstreept de ongekende mogelijkheden die een P-Veluwe voor een actief Veluwe-avontuur biedt. De diverse wandel- en fietsexcursies op deze publieksdag geven een goede indruk van de natuurlijke schoonheid van de Veluwe. Daarbij blijven cultuurhistorische aspecten van de streek evenmin onderbelicht. Vanaf Drie in het Speulderbos, de Van 't Hoffweg bij Kootwijk, Pompstation in het Zwolse bos bij Wapenveld, Lappendeken in het Nationaal Park Veluwezoom, Poolseweg en Plaghak kan de actieve ontdekkingsreiziger alle kanten op.

Wandel- en fietsexcursies
Op P-Veluwe Speuldersbos bij Drie houdt de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten een wandel- (10 uur) en een fietsexcursie (14 uur). Vanaf de P-Veluwe Van 't Hoffweg kan men om 10 en 14 uur onder begeleiding van een gids op de fiets de omgeving van Kootwijk gaan verkennen. Wandelaars zijn op dezelfde tijden welkom op P-Veluwe Pompstation tussen Heerde en Wapenveld voor een uitgebreide verkenningstocht door het Zwolse Bos. Vooraf aanmelden voor deze excursies hoeft niet. Wie graag mee op pad wil dient er echter wel rekening mee te houden dat de groepsgrootte niet onbeperkt is (max. 25-30 personen). Staatsbosbeheer zorgt ook voor routebeschrijvingen voor iedereen die op deze dag liever op eigen houtje op pad wil.

Een gids van Natuurmonumenten leidt liefhebbers om 14 uur vanaf P-Veluwe Lappendeken te voet rond door de Veluwezoom. Bestemming is het landgoed Rhederoord. Let op: wie wil deelnemen aan deze excursie, dient vooraf te reserveren bij bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, tel. 026-4979100.

Bij de P-Veluwe locaties Poolseweg en Plaghak vinden tijdens de publieksdag geen speciale excursies plaats, maar hoeft uiteraard niemand te verdwalen. Zoals bij alle P-Veluwe locaties staan gemarkeerde wandel-, fiets- en ruiterroutes er op een informatiepaneel aangegeven. Voor fietsers is het eenvoudig aan te knopen op het Fietsroutenetwerk Veluwe, waarvan het informatiepaneel de knooppunten aangeeft. De welkomstborden informeren bovendien over de horecavoorzieningen langs de routes of in de nabije omgeving van de P-Veluwe.

Verkeersregulering
De P-Veluwe locaties en de Veluwe transferia zijn aangelegd om de Veluwe beter toegankelijk te maken en tegelijkertijd onnodige druk op de natuur te voorkomen. Om een en ander in goede banen te leiden is verkeersregulering toegepast. Aan de randen van de Veluwe, bij Rheden en Nunspeet, zorgen de transferia voor een eerste opvang van Veluwebezoekers. Iets dieper in de streek kan men vanaf de kleinschaligere P-Veluwe locaties te voet, op de fiets of te paard de streek gaan ontdekken. De komende jaren wordt er nog een twintigtal nieuwe P-Veluwe locaties gerealiseerd, elk met een eigen naam en eigen Veluws karakter. De ontwikkelingen zijn te volgen op: www.develuwe.nl.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht