Gemeente Scheemda


Molenstichting zoekt vrijwilligers

Gezocht: leerlingen molenaar (m/v)

18-1 dellen 1.jpg

Kennismakingsles Oost-Groninger molens

op zaterdag 24 mei a.s.

Ooit draaiden er ca. 1000 molens in onze provincie. Slechts 85 zijn er nog over, waarvan er 18 in Oost-Groningen staan.Deze molens moeten echter wèl blijven draaien, want stilstand betekent achteruitgang en achteruitgang leidt alsnog tot verval. Om te draaien zijn ze afhankelijk van vrijwilligheid.

In ons gebied hebben zich een aantal mensen verenigd in de Molenwerkgroep Oost-Groningen. Deze mensen hebben zich ten doel gesteld om vrijwilligers op te leiden tot molenaar en een plaats te bieden op een van de molens in ons gebied.

Helaas zijn onze molens vaak afhankelijk van slechts 1 molenaar. Soms "doet" de vrijwilliger zelfs meerdere molens. Dat vinden ze niet erg, want ze houden van hun hobby. Maar te weinig molenaars maakt de positie van onze monumenten kwetsbaar voor de toekomst. Het zou beter zijn wanneer elke molen meerdere vrijwilligers had, die in staat zijn de molen te laten draaien. Het is veiliger, gezelliger, je kunt elkaar eens afwisselen en het is leuk om samen (kleine) reparaties aan de molen te verrichten. Maar bovenal is het zekerder voor de toekomst van onze laatste molens. Zouden er nu niet enkele mensen (mannen of vrouwen) te vinden zijn, die zich de vaardigheden en kennis van het "vak" vrijwillig molenaar eigen zouden willen maken? Het zou toch jammer zijn als er over een aantal jaren de laatste molens tot stilstand moeten worden gebracht wegens gebrek aan mensen! Het moet wel worden gezegd: vrijwillig molenaar is niet iets, wat je in een paar weken leert. Er moet 150 uur praktijkervaring onder leiding van een ervaren instructeur worden opgedaan. Daarnaast moet er een zekere kennis worden opgebouwd over de molenopbouw, de verschillende functies en het weer. Maar als je eenmaal in het bezit bent van een diploma, is dat voor het leven. In principe mag je op alle voorkomende windmolens draaien. Zoals reeds eerder gezegd: de mensen van de Molenwerkgroep zorgen voor de opleiding en eventueel het helpen vinden van een molen naar keuze.

U kunt zich aanmelden voor een kennismakingsles op zaterdag 24 mei a.s. (10.00uur of 13.30 uur) op een van onze molens. In die "les" zullen alle werkzaamheden behandeld worden, die nodig zijn om de molen vanuit een veilig weggezette stilstand aan het draaien te krijgen. Ook zal worden ingegaan op de opleiding die moet leiden tot het diploma van "vrijwillig molenaar". Deelnemers aan de les krijgen van te voren schriftelijke informatie ter voorbereiding op deze les. Het bestuur van de Molenwerkgroep Oost-Groningen hoopt, dat deze kennismakingsles uiteindelijk zal leiden tot een capabel en gezellig team op elk van onze molens. Men kan zich opgeven voor de kennismakingsles van zaterdag 24 mei (met naam, adres, telefoon, voorkeur 10.00 uur of 13.30 uur) per e-mail: jankugel@hotmail.com of per telefoon bij Jan Kugel: 0596 542474 of Marijn Sijbom: 06 15202909