Ingezonden persbericht



---

Persbericht 29 april 2008

Dit is Abstede!

Trotse bewoners Abstede Utrecht vragen aandacht voor hun wijk

In mei staat de Utrechtse wijk Abstede in het teken van het festival Dit is Abstede dat op 24 mei plaatsvindt. Het wordt een festival boordevol activiteiten voor en door bewoners. Abstede heeft van oudsher een groen karakter, dat dankzij actieve bewonersgroepen altijd bewaard is gebleven. Grootschalige bebouwing ligt echter op de loer. Met Dit is Abstede vragen de bewoners aandacht voor het bijzondere historische karakter van de wijk en de wensen van haar bewoners.

Aanleiding

Het Hieronumyserf achter de Maliesingel dreigt te worden volgebouwd. Ook de toekomst van de Oosterspoorbaan is onzeker. De plannen voor deze gebieden sluiten niet altijd aan bij het historische karakter van de wijk en de wensen van bewoners. De gemĂȘleerde bevolking bestaat uit stadse bewoners die op een bijna dorpse manier als goede buren samenleven.

Abstede lijkt af en toe wel een vergeten buurt, zo tussen Sterrenwijk en de Tolsteegsingel in. De wijk ligt middenin de stad, elk huis is anders, straten vol kleine verrassingen, geheime hoekjes en doorkijkjes.Tijdens het festival willen de bewoners hun buurt in al haar nuances laten zien, in antwoord op de stedenbouwkundige plannen die er voor verschillende delen van de wijk op stapel staan. Het programma van Dit is Abstede bestaat onder andere uit creatieve workshops voor jong en oud, optredens, tentoonstellingen en een debat. In de programmering is ruim aandacht voor het vele groen en het historische karakter van de wijk.

Het programma

In de aanloop naar het festival wordt van alles georganiseerd. Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) trekken de wijk in om karakteristieke plekken te fotograferen en leerlingen van basisschool De Notenboom maken onder begeleiding van een beeldend kunstenaar een eigen kunstwerk. Leerlingen van het Meerstroomcollege ontwerpen bewegwijzering in de stijl van Rietveld die tijdens het festival langs de Rietveldroute te zien zijn. Bij De Wilg, dagopvang voor mensen met een verstandelijke beperking, kunnen bezoekers tijdens het festival panelen van stoeptegelformaat beschilderen. De 40 panelen zullen samen een groot schilderij vormen.

Afsluiting

's Avonds wordt in samenwerking met Debatcentrum TUMULT en Kosmopolis Utrecht op het Hieronymuserf een debat georganiseerd over de bedreiging van de kleinschaligheid in Abstede, het dorpse karakter, de ligging tegen de binnenstad aan versus de oprukkende stad en de grootschalige plannen voor het Hieronymuserf en Rondom Rubens.

Dit is Abstede wordt op spetterende wijze afgesloten met een muzikale happening onder begeleiding van het Fort van de Verbeelding. Alle activiteiten van de dag komen hier samen, met plaatselijke beroemdheden zoals de Linedancers en het Sterrenkoor, maar ook rappers, zangers en muzikanten uit de buurt.

Meer informatie en het volledige programma is te vinden op www.ditisabstede.nl

Dit is Abstede is een buurtinitiatief en wordt mogelijk gemaakt door:

Stichting het Kaasschaafcollectief (KSC), Wijkbureau Oost Gemeente Utrecht, Vrede van Utrecht, K.F. Heinfonds, Oranjefonds, Kosmopolis Utrecht, De Burenwinkel, Portaal, MITROS, SSH Utrecht, Stichting de Wilg, Stichting de Dierenweide, Cumulus Welzijn, Milieupunt Oost, Tuindersvereniging Abstede, Fort van de Verbeelding, Debatcentrum, TUMULT, HKU urban design, VMBO college De Meerstroom, KCU, Vios Bouwbedrijf