Ingezonden persbericht


WEEK VAN DE ZEE 2008

Op volle kracht vooruit!

Week van de Zee is een jaarlijks evenement dat de Nederlandse kust en zee op een positieve manier onder de aandacht brengt aan een breed publiek. Van 24 tot en met 31 mei kunnen bezoekers genieten van meer dan 200 culturele, sportieve, spannende en leerzame activiteiten langs de kust. De zee is dan even overal!

Wouter Jan Strietman, projectleider van Week van de Zee 2008 is enthousiast over het evenement: "Ik vind het geweldig dat er zoveel verschillende activiteiten zijn, waardoor alle Nederlanders met de zee in aanraking kan komen. Ik nodig iedereen uit om in deze week het zout in de mond te proeven."

Meer dan 200 activiteiten!
Om u tijdens de Week van de Zee het vrije, zilte gevoel te geven, organiseert Week van de Zee in samenwerking met diverse gemeenten en organisaties een waaier van activiteiten voor bezoekers van de kust. De Week van de Zee activiteiten zijn herkenbaar aan de vlag van de Week van de Zee. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.weekvandezee.nl.

Enkele highlights:

. Op 24 mei is de opening van de Week van de Zee in de Leuvenhaven bij het Maritiem Museum en het havenmuseum in Rotterdam. Op deze dag wordt de visie "clean shipping"van Stichting De Noordzee gepresenteerd. Het publiek kan rekenen op vele spectaculaire activiteiten in en om de haven. Zo is er een spectaculaire openingsstunt, presentaties van sleep- en blusboten en een echte helikopter. Onder begeleiding van live zeemuziek kun je rondvaren met oude en moderne schepen en er zijn lezingen over duurzame scheepvaart.
. Op 25 mei is het strandfestival Op volle kracht vooruit! in IJmuiden aan Zee. Vanaf 10.00 uur is er een wervelende kitesurfwedstrijd, een strandbioscoop en nog veel meer vliegende strandactiviteiten.
. Op 31 mei vindt tijdens het slotfeest in Noordwijk een spannend vlottenbouwrace plaats.

Op volle kracht vooruit!

Met het thema Op volle kracht vooruit! vraagt de Week van de Zee 2008 aandacht voor schone scheepvaart en windenergie op zee.

Schone scheepvaart

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Schepen bezoeken de Nederlandse havens of passeren de Noordzee op weg naar andere bestemmingen. Van alle handel die van en naar Nederland wordt getransporteerd (430 miljoen ton per jaar), gaat circa 50% per zeeschip. Tegelijk heeft scheepvaart ook negatieve gevolgen, bijvoorbeeld vervuiling van de lucht. Politiek, reders, scheepsbouwers, havens en marktpartijen zouden zich sterk moeten maken voor een schone scheepvaart.

Windenergie op zee

Windenergie op zee moet kunnen, want het draagt bij aan een duurzame energievoorziening van ons land. Wel willen we dat de parken zo min mogelijk schade aanrichten aan de zeenatuur. De effecten van windmolenparken op het zeeleven zijn nog niet helemaal bekend. Wel is zeker dat de effecten voor een groot deel afhankelijk zijn van waar de parken worden gebouwd. De overheid moet daarom een sturende rol spelen bij het bepalen van geschikte locaties en het aantal parken. Door de ontwikkeling stapsgewijs te realiseren, wordt optimaal geleerd van eerdere stappen. Op deze manier kan wind op zee op een gecontroleerde manier worden gerealiseerd.

Noordzee grootste natuurgebied
De natuur bepaalt in hoge mate de aantrekkingskracht van de kust. Wij genieten van de weidse Noordzee, het strand en een uniek duingebied. Daarnaast is de zee sterk bepalend voor onze historie, voor onze culturele identiteit en is de zee een onmisbare schakel in onze economie. Week van de Zee is een jaarlijks evenement dat bedoeld is om gezamenlijk na te denken over duurzame ontwikkeling en beheer van de Noordzee en ons kustgebied.

Organisatie
De Week van de Zee is een initiatief van Stichting De Noordzee, De Kustvereniging, EcoMare en Stichting Duinbehoud. Partners van de Week van de Zee 2008 zijn het Maritiem Museum Rotterdam, Het Havenmuseum, Havenbedrijf Rotterdam N.V., het Nederlands Loodswezen BV, de Nederlandse Kitesurf Vereniging en het Energieschip Berezina. Week van de Zee 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door de Ministeries van V&W, VROM en EZ, E-Connection en Evelop, kustgemeenten en meer dan 150 deelnemers.

Voor meer informatie en het volledige programma, kijk op www.weekvandezee.nl.

Week van de Zee 2008
Drieharingstraat 25, 3511 BH Utrecht
tel 030 2340016

info@weekvandezee.nl

Voor vragen over dit evenement kunt u contact opnemen met:

Coördinator PR en communicatie

Joos Versfelt
Joos.versfelt@weekvandezee.nl

dinsdag en donderdag 030 2340016
maandag en vrijdag 071 516 0496
06 44650805

Contactpersonen speerpunten:
Duurzame Scheepvaart
Eelco Leemans
030 2340016
e.leemans@noordzee.nl

Windenergie op Zee
Sytske van den Akker
s.vandenakker@noordzee.nl
030 2340016


---- --