Ingezonden persbericht


POWER Thonik Design

Eerste overzichtstentoonstelling
grafisch ontwerpbureau Thonik

Shanghai Art Museum, Sjanghai, China
24 mei tot 8 juni 2008

Het Nederlandse grafisch ontwerpbureau Thonik krijgt in mei 2008 zijn eerste overzichtstentoonstelling in Sjanghai, China. Thonik opereert voornamelijk in de culturele sector en geniet grote bekendheid vanwege zijn campagnes voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam en de Socialistische Partij (SP). In 2007 won het bureau de Rotterdamse designprijs. Thonik verzorgt deze zomer zowel de visuele communicatie voor de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië als die van de internationale beeldententoonstelling Sonsbeek.

In 2006 kwam Thonik tijdens de Rotterdamse manifestatie China Contemporary in aanraking met de Chinese avant-garde op het gebied van architectuur, kunst, grafisch ontwerp en mode. Het leidde tot een 'buitengewoon inspirerende ontmoeting', aangezien de ontwerpers verwantschap met de Chinezen voelden. 'Het is heerlijk om te merken dat ontwerpers uit totaal verschillende culturen elkaars ontwerpstrategieën delen,' aldus Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven en van Thonik.

Curator Gong Yan nodigde Thonik uit voor een overzichtstentoonstelling in het Shanghai Art Museum, die van 24 mei tot 8 juni zal worden gehouden. In samenspraak met het bureau koos ze voor het thema Power, omdat het grafische werk van Thonik zich zowel krachtig manifesteert in het culturele domein - met campagnes voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam, museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en de huisstijl van de gemeente Amsterdam (samen met Eden) - als in het politieke domein, getuige de campagne voor de Socialistische Partij. Ook de 25 affiches die Thonik maakte ter gelegenheid van het 25-jarige ambtsjubileum van koningin Beatrix zijn in Sjanghai te zien.

POWER gaat na Sjanghai op reis en is in maart 2009 te zien in het NAi Maastricht.

Handgeknoopte tapijten

Blikvanger op de tentoonstelling is een installatie bestaande uit handgeknoopte, wollen tapijten gebaseerd op bestaande ontwerpen. Het met de hand knopen van tapijten is een uitstervend ambacht dat door de Chinese avantgarde in bescherming wordt genomen. De tapijten refereren aan oer-Hollandse rituelen en tradities.

Workshops en publicatie

Het voltallige bureau reist ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling af naar Sjanghai om er workshops te geven aan studenten van de Fu Dan University. Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie over Thonik, geschreven door Hugues Boekraad.
Biënnale Venetië/Sonsbeek

Thonik is gevraagd alle visuele uitingen te verzorgen voor de 11e Internationale Architectuur Biënnale van Venetië (4 september tot 23 november 2008), inclusief de catalogus. De Biënnale staat dit jaar onder leiding van Aaron Betsky. Samen met Betsky is Thonik verantwoordelijk voor de inrichting van de Corderia. Voor de internationale beeldenmanifestatie Sonsbeek in Arnhem (13 juni t/m 21 september 2008) verzorgt Thonik de huisstijl en de visuele communicatie.