Gemeente IJsselstein


Kasteeltoren IJsselstein vanaf 24 mei 2008 weer geopend in weekenden

Datum: maandag 19 mei 2008
Vanaf 24 mei tot en met 5 oktober 2008 is Kasteeltoren IJsselstein weer voor het publiek geopend in de weekenden. Op zaterdag en zondag zijn tussen 13-17 uur de toren en tuin te bezichtigen en kan jong en oud zich maandelijks twee weekenden vermaken met theatervertellingen door kasteelbewoners en andere activiteiten.

Sappige verhalen uit de 18de eeuw
In de mooie historische omgeving van de imposante kasteeltoren uit 1528 kunnen bezoekers huiveren en vrolijk zijn bij levendige theatervertellingen. Dit seizoen wordt het theaterprogramma van Kasteeltoren IJsselstein uitgebreid met 18de-eeuwse verhalen. Bijvoorbeeld over de bezoeken van Maryke Meu, ofwel Marie Louise van Hessen Kassel, die van 1732 tot 1765 over de Baronie IJsselstein geregeerd heeft. Regelmatig kwam zij met haar hofdames en begeleidende heren naar IJsselstein om er orde op zaken te stellen. Of beleef hoe misdadigers op slimme wijze uit de gevangenis van de Kasteeltoren wisten te ontsnappen!
De bron voor deze verhalen is een binnenkort te verschijnen boek over IJsselstein in de achttiende eeuw (met als werktitel: Een woonplaats voor fatsoenlijke lieden - De baronie IJsselstein 1720-1820). Het belooft sappige verhalen en roddels, die historicus Fred Vogelzang op het spoor kwam tijdens zijn speurwerk in de archieven. Activiteiten voor jong en oud
Kinderen en volwassenen kunnen zich verder vermaken met middeleeuwse spellen, zowel binnen als buiten. Ook is er een vleermuizenspeurtocht en kunnen kinderen zich tot ridder of jonkvrouw van Kasteel IJsselstein laten slaan met een oorkonde als bewijs. Op iedere eerste zaterdag van de maand kunnen kinderen meedoen met een speciale rondleiding, een spannende ontdekkingstocht door de toren waarbij ze Griet, de vrouw van gevangeniscipier Arie, helpen een ontsnapte boef te zoeken.
`Stokmand'
In de sfeervolle Kasteeltuin is ter gelegenheid van het nieuwe seizoen een nieuw kunstwerk geplaatst, de `Stok- of Kasteelmand' van Johan Sietzema (Gouda). De rauw gevlochten levensgrote traliemand herinnert aan de vroegere functie van de toren als gevangenis. De naam verwijst ook naar gestraften die `in de stok werden geslagen'. De stok was een schandpaal waar de gevangenen met hun benen in zaten. Soms werden veroordeelden in een mand of kooi `tentoongesteld' als afschrikwekkend voorbeeld.
De `Stokmand' van Sietzema en de groeisculpturen van Jan van Schaik (Amsterdam) in de tuin zijn allemaal gemaakt van wilgenteen, een materiaal dat van oudsher een belangrijke rol speelt in deze omgeving. Speciale evenementen
5/6 juli: Provinciaal Museumweekend:
Bezoekers kunnen dit weekend meevlechten aan een kunstwerk (`Hollandsche Bollekens'), samen met beeldend kunstenaar Johan Sietzema en daarbij speciale technieken leren, zoals sleeuwen of matten, netjes vlechten via Hollandse eer of fitsen. 13/14 september: Open Monumentenweekend, rondom het thema `Sporen' Beide weekenden zijn Stadsmuseum en Kasteeltoren IJsselstein geopend van 11-17 uur. Bezoek is gratis.
Vanaf zaterdag 24 mei a.s. varen ook de boten van de Yselvaert in de weekenden door de IJsselsteinse grachten. Kaartverkoop en informatie VVV of het Stadsmuseum IJsselstein.
Adres en openingstijden
Stadsmuseum, Walkade 2, 3401 DS IJsselstein,
Open dinsdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Tel. 030 - 688 68 00. www.stadsmuseum.nl
Kasteeltoren, Kronenburgplantsoen 9, 3401 BM IJsselstein. Open zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.