WILLIAM MONK exposeert bij GRIMM FINE ART


Opening 24 mei 2008 17.00-19.00

AMSTERDAM, 20080503 -- De jonge Engelse kunstenaar William Monk exposeert vanaf 24 mei bij Grimm Fine Art. De tentoonstelling bestaat uit 12 nieuwe schilderijen en is te zien tot en met 12 juli 2008.

Toen de autodidact, de Engelse schilder William Monk (Kingston upon Thames, 1977) net zijn eerste jaar aan De Ateliers in Amsterdam afrondde, kreeg hij de prestigieuze Koninklijke prijs voor Schilderkunst. Dit gebeurde in het jaar 2005 en initieerde een periode van intens creatieve activiteit. Sindsdien is zijn werk te zien geweest in het Gemeentemuseum Den Haag, het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Buro Leeuwarden van het Fries Museum.

Op het eerste gezicht presenteert het werk van Monk een veelheid aan verschillende onderwerpen. Cockpits, landschappen en mysterieuze scènes geplaatst tegen een industriële achtergrond of in het bos zijn een aantal van de uiteenlopende motieven die te zien zijn geweest op zijn doeken van monumentale dimensies. Soms beeldt hij een gekozen motief eenmaal uit, soms meerdere malen; zijn werk tekent zich meer door de manier waarop het geschilderd is dan door de herhaling van specifieke thema's.

Monk maakt deel uit van een generatie schilders die vooral bezig is met het schilderen zelf maar die daarmee niet de ambitie heeft om de schilderkunst zelf te definiëren. In tegenstelling tot zijn avant-gardistische voorgangers, die allereerst de aandacht hebben gevestigd op het schilderen zelf, is zijn doel niet om een uitspraak te doen over de aard van het medium. Monk maakt werken die het proces van schilderen tot object maken en die ons laten genieten van hun pure aanwezigheid.

Het is daarom niet van toepassing om zijn werk te labelen als abstract of figuratief. Wat opvalt is vooral de intensiteit van kleuren, de evenwichtigheid van de composities en de gedetailleerde wijze waarop de verf is aangebracht. Sommige van Monk's werken lijken wel op breiwerken, andere meer op het zenuwstelsel van een computer. Zij geven het gevoel dat zij het resultaat zijn van een natuurlijk proces van aangroei. Het is alsof de verf een levende substantie was die het doek langzaam in beslag heeft genomen.

Voor deze tentoonstelling heeft Monk een serie nieuwe doeken gemaakt waarin de blauwe kleur prominent is en waarbinnen de manier van schilderen, die zijn kenmerk is geworden, opnieuw te vinden is. Ook, net zoals bij vroegere werken heeft hij formaten gekozen zoals tweeluiken, drieluiken en meerluiken.

Grimm Fine Art is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur en op afspraak via 020 422 72 27 of info@grimmfineart.com
http://www.grimmfineart.com