Persbericht

Winnaar Liszt Pianoconcours in concert bij Kunstkring Hardegarijp op Fogelsangh State

LEEUWARDEN - Vitaly Pisarenko werd begin april uitgeroepen tot eerste-prijswinnaar van het 8ste Internationaal Franz Liszt Pianoconcours. Zijn drukke tournee voert hem de komende jaren over de hele wereld, en te beginnen op toplokaties in Nederland. Zaterdag 24 mei verzorgt de jonge Oekraïense pianist een concert op Fogelsangh State te Veenklooster. Daarna volgen vele vooraanstaande concertzalen, in Amerika tot en met in China. Het concert dat een initiatief is van Kunstkring Hardegarijp bestaat voornamelijk uit werk van Liszt met onder meer het 'Danse Macabre' dat hij ook tijdens de finale vertolkte en de 'Hungarian Rhapsody No2'. Aanvang is acht uur.

De enorme mediabelangstelling voor het winnen van het prestigieuze pianoconcours ging gepaard met grootse loftuitingen. Niet alleen had de pers aandacht voor het "rijke, symfonische voorstellingsvermogen" van de pianist, maar ook voor de grote gelijkenis met de Hongaarse componist zelf: "Pisarenko, die met zijn kapsel en spitse gelaatstrekken wel iets van Liszt wegheeft, manifesteerde zich als een rasechte performer." zo schreef De Telegraaf, terwijl het Algemeen Dagblad kopte "Pianist Pisarenko speelt als jonge Liszt". Alle media waren vol lof en de kaartverkoop verloopt dan inmiddels zeer voorspoedig. Tijdig reserveren via kunstkringhardegarijp@hotmail.com of tel. 0511-472513 wordt dan ook aanbevolen.

De kamerconcerten van Kunstkring Hardegarijp vinden altijd plaats in huiselijke setting waarbij veelal na afloop het hapje en drankje worden genuttigd in gezelschap met de uitvoerende artiesten. Voor de feestelijke avond wordt bezoekers verzocht in stijl te verschijnen met gepaste kleding waarbij overdressed niet bestaat.

Op zesjarige leeftijd trad Vitaly Pisarenko voor het eerst op voor publiek. Na zijn eerste muziekopleiding in Kiev en Kharkov begon hij in 2005 een studie aan het staatsconservatorium van Moskou. Tegelijkertijd begon hij te studeren aan het Rotterdams conservatorium. Pisarenko heeft recitals gegeven en als solist opgetreden met orkesten in Oekraïne, Rusland, Italië, Macedonië, Oostenrijk en Duitsland. Als onderdeel van de prijzen die hij won - met name de 3de Prijs, Publieksprijs en Speciale Prijs van Fazil Say tijdens het 5de Liszt Concours - werd hij uitgenodigd op te treden in Japan, Australië, Zuid-Korea en Turkije. Tijdens het concert in Veenklooster speelt hij naast een vijftal werken van Liszt ook 'Petrouchka' van Stravinsky.

(einde persbericht)

programma: Vitaly Pisarenko, 1e prijswinnaar Liszt Pianoconcours
locatie: Fogelsangh State, Kleasterwei 1, 9297 WR Veenklooster
datum: zaterdag 24 mei 2008
aanvang: 20.00 uur (welkom vanaf 19.30 uur)
entree: ¤ 20
reserveren verplicht: via kunstkringhardegarijp@hotmail.com of via tel. 0511-472513

programma:
Liszt - Polonaise No. 2, S223/2
Saint-Saëns/Liszt - Danse Macabre, S555
Liszt - Hungarian Rhapsody No. 2, S244/2
- pauze -
Liszt - Vallée d'Obermann, S160/6
Liszt - Valse de l'opéra Faust de Charles Gounod, S407
Stravinsky - Petrouchka

zie ook:
persfoto (hoge resolutie): http://www.liszt.nl/nederlands/prize_winners/images/Pisarenko2_grootst.jpg
biografie en persquotes: http://www.liszt.nl/nederlands/prize_winners/VitalyPisarenko.htm
tv-reportage over het concours: http://player.omroep.nl/?aflID=6862057

website Internationaal Franz Liszt Pianoconcours: www.liszt.nl
website Fogelsangh State: www.fogelsangh-state.nl

Stichting Kunstkring Hardegarijp - PR-commissie