Algemene Onderwijsbond

LET OP: EMBARGO TOT ZATERDAG 24 MEI 7.30

Utrecht, 23 mei 2008

Snelle uitwerking concrete maatregel oplossen lerarentekort
Ruim 80 miljoen euro voor professionalisering docenten

De AOb is blij met de lerarenbeurs voor scholing van ruim 80 miljoen euro, die al vanaf volgend schooljaar beschikbaar komt. Leraren kunnen dit geld direct besteden aan verbetering van hun didactische, leidinggevende of coachende vaardigheden. De onderwijsbond concludeert tevreden dat eigen initiatief zo snel een concrete afspraak met de minister oplevert. Floor ter Wal, woordvoerder van de Groene Golf binnen de AOb: 'Een Lerarenbeurs is essentieel om (jonge) docenten voor het onderwijs te behouden. Wij hebben hier in ons manifest om het beroep aantrekkelijker te maken voor gepleit.'

Meer hoger opgeleide docenten voor de klas
De lerarenbeurs is de eerste concrete uitwerking van het Convenant LeerKracht, dat de AOb met het veld en de minister sloot. Leraren kunnen het geld zelf besteden aan bij- of opscholing. Zij kunnen beschikken over een beurs van maximaal ¤ 10.500, - Met dit geld volgen ze eeen opleiding, die bedoeld is een hogere bevoegdheid te halen. De school krijgt vervanging voor de docent. Hierdoor wordt de ambitie waargemaakt om snel meer hoger opgeleide docenten voor de klas te krijgen.

Beroep aantrekkelijker
De beurs is voor ambitieuze (jonge) leerkrachten een stimulans om voor het onderwijs te kiezen of het onderwijs trouw te blijven. Nu verlaat een kwart van de docenten binnen 5 jaar het onderwijs. Ook kiezen nog te veel studenten na de lerarenopleiding voor een ander vak. AOb-voorzitter Walter Dresscher: "Al vanaf komend schooljaar krijgen leraren zelf de mogelijkheid zich te ontwikkelen in hun beroep."

Geld verdeeld over het gehele onderwijs
De helft van het geld wordt besteed in het basisonderwijs, bijna een derde in het voortgezet onderwijs en de overige 20% in middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. De Informatie Beheer Groep verdeelt de gelden. De convenantpartners hebben gezamenlijk een lijst met mogelijke opleidingen beschikbaar gesteld. Vanaf 1 juni kunnen leraren een aanvraag doen, informatie over de aanvraag is vanaf 24 mei te vinden op de AOb-site.



Algemene Onderwijsbond