Plannen Dijsselbloem paternalistisch en discriminerend

De Staat heeft geen legitiem recht tot bemoeienis inzake islamitische huwelijken

DEN HAAG, 20080524 -- Het discriminerende en paternalistische plan van PvdA-politicus Jeroen Dijsselbloem is niets meer dan een vehikel om moslims te degraderen tot tweederangsburgers. Wij dienen daarom onze grote zorgen hierover kenbaar te maken. De politicus verschuilt zijn racistische agenda achter drie ridicule argumenten: 1) Moslims zouden de islam boven de Nederlandse wet plaatsen; 2) islamitische huwelijken zouden wijzen op radicalisering; 3) islamitische huwelijken zouden leiden tot polygamie en gedwongen huwelijken.


De politicus verschuilt zijn racistische agenda achter drie ridicule argumenten: 1) Moslims zouden de islam boven de Nederlandse wet plaatsen; 2) islamitische huwelijken zouden wijzen op radicalisering; 3) islamitische huwelijken zouden leiden tot polygamie en gedwongen huwelijken.

Het eerste argument is een regelrechte leugen. Islamitische huwelijken worden niet afgesloten omdat moslims de wet niet respecteren. Islamitische huwelijken worden afgesloten zodat een moslimman en - vrouw voor God in het reine met elkaar kunnen samenwonen. Dit heeft niets te maken met gebrek aan respect voor de Nederlandse wet. Daarnaast zijn er ook niet-moslimstellen die ongetrouwd en zonder samenlevingscontract samenwonen.

Het tweede argument is niet alleen beledigend voor de gehele moslimgemeenschap , maar ook onnodig stigmatiserend en criminaliserend. Dijsselbloem insinueert dat moslims die enkel op islamitische wijze trouwen, ideeën hebben die vergelijkbaar zijn met die van de Hofstadgroep. Deze demoniserende uitspraak zou door hem moeten worden teruggenomen.

Het derde argument is een heldere demonstratie van de paternalistische mentaliteit die bij meer politici bespeurd kan worden. Wanneer een man ervoor kiest om met meerdere vrouwen een relatie te hebben is dat zijn vrijheid. Los daarvan, de islamitische huwelijken zijn informeel. Er is geen sprake van polygamie omdat dit alleen betrekking heeft op wettelijke huwelijken.

Het argument dat islamitische huwelijken gedwongen zouden kunnen zijn is misschien nog wel het meest waardeloze. Als de politicus in toekomst weer meent zich met islamitische aangelegenheden te bemoeien, is het raadzaam dat hij zich er eerst in verdiept. Islamitisch huwelijken kunnen namelijk niet gedwongen worden afgesloten aangezien dit verboden is in de islam.

Dijsselbloem probeert goedkoop te scoren bij de autochtone achterban, door gebruik te maken van hun onwetendheid inzake de islam. Ook probeert hij, net als Geert Wilders, in te spelen op de islamofobe sentimenten die leven onder de Nederlandse bevolking. Dat moslims daar het slachtoffer van worden lijkt hem niet te deren.

Khadija Arib

Wij vinden het spijtig dat Kamerlid Khadija Arib achter deze voorstellen staat. Als een van de weinige moslims in de Nederlandse politiek, zou het haar sieren om op te komen voor de burgerrechten van haar geloofsgenoten. Het lijkt er echter op dat Arib de steun en acceptatie van islamhaters belangrijker vindt dan de rechten van haar broeders en zusters in het geloof.




Allochtonen Defensie Liga i.o.