Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Junior Bart Swings te sterk voor skeelerpeloton in Vorden


De Belgische junior Bart Swings (17) is vanavond in Vorden winnaar geworden van de zesde etappe van de Megapool.nl World on Wheels-competitie. In een enerverende massasprint hield Swings zich ternauwernood Mark Horsten (tweede) en Sjoerd Huisman (derde) van het lijf.


"Mijn ploegmaats hebben goed voor me gereden, en ze hebben de sprint voor me aangetrokken," verwees Swings bescheiden naar zijn Belgische teamgenoten Ferre Spruyt en Wannes Van Praet (Orana Racing Team). Het multitalent Swings, bij de junioren wereldkampioen op de puntenkoers en Europees kampioen op de marathon, laat zich niet zo heel vaak in Nederland zien. Zijn ploeg rijdt veel in Duitsland in de German Blade Challenge en heeft morgen het Belgisch marathonkampioenschap op het programma staan. Bart Swings is dit jaar weer favoriet voor medailles op het junioren-EK en -WK. Hij zou ook graag naar de seniorenkampioenschappen gaan, maar dat vindt zijn coach te veel van het goede.


Met de tweede plaats stond Mark Horsten (Skatemill-Powerslide) voor het eerst sinds twee jaar weer op het erepodium in een wegwedstrijd. Hij richtte zich de laatste jaren vooral op baanwedstrijden, maar vindt dat de wegwedstrijden meer aanzien hebben. "Ik was op het WK zevende op de 1000 meter op de piste en ook een keer zevende op het EK, maar dat heeft eigenlijk weinig waardering opgeleverd. Er is meer uit de wegwedstrijden te halen," aldus Horsten, die volgend weekend wel deelneemt aan het NK baan in Nijeveen. Twee jaar geleden was hij Nederlands baankampioen op de afvalkoers. Horsten: "Ik heb op de weg veel profijt van de snelheid die ik in pistewedstrijden heb opgedaan."


Sjoerd Huisman (Nefit), derde, wacht dit seizoen nog op zijn eerste overwinning. Vorig jaar won hij in Vorden; hij was afgelopen jaar vrijwel onklopbaar in massale aankomsten. Huisman houdt wel de groene trui van het puntenklassement.
Gary Hekman (Adformatie-Raps), de man die zei dat hij niet voor het klassement zou gaan maar voor de dagprijzen, rijdt nog steeds in het geel van de aanvoerder. Hij werd vierde.


Hoewel de wedstrijden in Vorden vanwege het snelle parcours al jaren uitdraaien op massasprints, ontbrak het niet aan kopgroepen. Er was een kansrijke groep met Arjan Smit, Ingmar Berga, Cédric Michaud, Sjoerd Huisman, Geert Plender en Ferre Spruyt.
Later vormden Gary Hekman, thuisrijder Arjan Mombarg en Wannes Van Praet een coalitie. De laatste veelbelovende ontsnapping bestond uit opnieuw Berga, Michaud en Plender, verder Roy Boeve, Gerwin Smit, Tristan Loy en Ted Ooijevaar. Toen ook deze groep in de voorlaatste ronde werd teruggepakt demarreerde Berga in een alles-of-nietspoging in zijn eentje, maar de sprinters waren toen al in stelling gebracht voor het eindschot.


Het ploegenklassement werd gewonnen door Skatemill-Powerslide met Mark Horsten, Ted Ooijevaar, Rick Smit en Hermen van der Wal.


Eerder op de middag werden spectaculaire sprintwedstrijden over 200 meter gehouden, waarvan Ronald Mulder winnaar werd, vóór Sjoerd Huisman, Michel Mulder en Ferre Spruyt. Er waren 22 deelnemers, die twee aan twee tegen elkaar sprintten, waarna de tijdsnelsten doorgingen naar de volgende ronde.


Dames (25 km)

Bianca Roosenboom boekte de eerste Nederlandse overwinning bij de vrouwen dit seizoen. Ze versloeg in de eindsprint van de Megapool.nl World on Wheels-wedstrijd Britta Vantournhout en Anniek ter Haar.
Het parcours in Vorden ligt Roosenboom goed; ze won er vorig jaar ook. Bij afwezigheid van haar ploeggenote Hilde Goovaerts, nog ongeslagen dit seizoen, realiseerde Roosenboom zich: "Vandaag moest het gebeuren." De Kampense uit de CadoMotusploeg kreeg goede ondersteuning van haar teamgenotes. De ploeg neutraliseerde alle uitlooppogingen. Roosenboom: "Het was onze bedoeling het peloton bij elkaar te houden, en dan zou ik het moeten afmaken in de sprint."
De opzet slaagde; de concurrerende ploeg van Bemog Projectontwikkeling kwam net te kort en moest het doen met de plaatsen twee, drie en vier. "We hadden de hele wedstrijd goed onder controle, alleen in de laatste ronde ging het niet helemaal goed," zei nummer drie Anniek ter Haar (Groningen). "Maar we hadden nu tenminste wel eens een keer een goede wedstrijd, zonder regen."
Er waren verscheidene demarragepogingen. Gretha Smit (Hofmeijer) probeerde het twee keer alleen. In de finale sleurde ze aan kop van het peloton, maar het geweld van de massale eindsprint liet ze aan zich voorbijgaan: "Met die versnellingen heb ik nog wel moeite."


Beloften (30 km)

Jochem Uithoven won zijn eerste wedstrijd bij de beloften. Hij bleef Michel Mulder en Martijn Otten voor.
Uithoven (Babyloniënbroek) was ronden voor het eind ontsnapt met Otten (Heerenveen). Ze kregen 17 seconden voorsprong, maar het gat werd in de finale razendsnel gedicht. Sprintkanon Michel Mulder gooide er een machtige eindsprint tegenaan met het peloton op zijn hielen. Op de eindstreep hield Uithoven nog net genoeg over om te winnen, maar Otten werd in het zicht van de haven voorbijgestreefd door Mulder.
Het was voor Jochem Uithoven zijn eerste zege in een beloftenwedstrijd. Als B-rijder kwam hij geregeld dichtbij.
Uit het grote peloton van bijna tachtig rijders vonden voortdurend ontsnappingspogingen plaats. Eén van de eerste kopgroepen bestond uit Alexander Ensink uit het naburige Warnsveld, Roy Mulder en Roelof Koops. Hans van de Wetering en Vincent Riemersma voegden zich daarbij. Er waren solo-ontsnappingen van de Belg Sven Mallezie en van schaatser Ted-Jan Bloemen. Ook de daarop volgende kopgroep van negen man werd teruggepakt. Juist toen microfonist Jannes Mulder had opgemerkt dat het makkelijker ontsnappen was uit de Bijlmerbajes dan uit dit peloton, diende de geslaagde vluchtpoging van Uithoven en Otten zich aan.


Veteranen (20 km)

René van der Meulen schreef de veteranenwedstrijd op zijn naam. Hij versloeg in de sprint Geert Kruims en Henk Lankhof.
Van der Meulen was vorige week ook de snelste veteraan in de Megapool.nl Holland Inline Cup (46,3 km) in Wolvega. Zijn laatste triomf in een criterium dateert van vorig seizoen in Groningen. "Vooral de langere afstanden liggen me goed," aldus Van der Meulen, die al sinds 1986 deel uitmaakt van het skeelercircus. Hij begon als B-rijder, reed jaren in de A-categorie en bevindt zich nu bij de veteranen alweer jaren voorin. In 2001 was hij veteranenkampioen op de weg.
De wedstrijd kende enkele kopgroepen, waarin onder meer Albert Bakker, Meindert Timmerman, Henk Lankhof, Carlo van der Zwan en Theo Selman actief waren. Op het snelle parcours van 1300 meter kwam echter alles weer bij elkaar en draaide de koers uit op een pelotonsprint.