Openbare bibliotheek Amsterdam


Kader Abdolah

19 mei 2008 - 16:11
Kader_Abdolah_signeert
Over zijn boeken 'De boodschapper' en 'De Koran'. Op zondag 25 mei om 13.00 uur in het Theater van 't Woord in de Centrale Bibliotheek.

Zondag 25 mei, 13.00 uur, Theater van `t Woord

In het kader van Literaire Ontmoetingen Amsterdam presenteert de OBA in samenwerking met Island Bookstore:

De boodschapper en De Koran door Kader Abdolah

De van oorsprong Iraanse auteur werd opgevoed met de koran. De koran was voor hem niet meer dan het boek van zijn vader. Als kind hoorde en las hij de verzen, maar de inhoud ontging hem. En niet alleen hem. Volgens Kader Abdolah is de koran voor bijna niemand te begrijpen. `Het is een literair werk dat geschreven is in een hele andere tijd. We moeten de tekst niet letterlijk nemen en ons bewust zijn van de context waarin het boek ontstond.'

De islam van zijn jeugd was een milde vorm zoals Abdolah die in Het huis van de moskee beschrijft. In de puberteit keerde Abdolah de religie de rug toe en als student raakte hij betrokken bij de linkse beweging. Nu, tientallen jaren later, wordt Kader Abdolah in Nederland weer gedwongen een standpunt over de islam in te nemen.

Van zijn hand is net verschenen De boodschapper en De Koran, de eigenzinnige 'vertaling' van de 114 soera's die de koran rijk is, gecombineerd met het levensverhaal van de profeet Mohammed.

Abdolah zal tijdens deze avond uitgebreid vertellen over zijn overwegingen.
Kader Abdolah: `....het is geen verheerlijking van de koran. Het is eerder een verslag van een reis die ik met de lezer onderneem. Ik zie de koran als een historisch boek dat los staat van de religie. Het geeft een prachtig beeld van de wereld waarin Mohammed leefde. In de soeras en de aya's lees je hoe Mohammed als persoon was. Hoe hij vocht tegen de corruptie in zijn tijd.
Ik loop door de tekst, vertaal de passages die mij aanspreken en voorzie die van hedendaags commentaar. Het boek laat mijn persoonlijke kijk zien op de koran.

Ik wil de Koran voor alle Nederlanders toegankelijk maken. Je hoort mensen praten over dat verschrikkelijke, dictatoriale boek. Maar zij zijn ook nieuwsgierig naar de waarheid. Een letterlijke vertaling is niet meer nodig. Je komt er niet verder in dan vijf bladzijden. Dan sla je het dicht,omdat het ingewikkeld is. Ik ga een wandeling maken door de tuinen van de koran en ik neem mijn Nederlandse lezers mee. Het wordt een boek voor op de bank met een glaasje wijn erbij.'

Na afloop boekverkoop door Island Bookstore en signeren door Kader Abdolah

Toegang: EUR 10,00. Met OBA-pas of Stadspas: EUR 7,50 Reserveren: 020-5230801 of klantenservice@oba.nl