Openingstentoonstelling in Audax Textielmuseum Tilburg


Van Labyrinth tot Big Mama, projecten uit het TextielLab van 25 mei tot en met 9 november 2008

TILBURG, 20080306 -- Audax Textielmuseum Tilburg presenteert van 25 mei t/m 9 november 2008 de tentoonstelling Van Labyrinth tot Big Mama, projecten uit het TextielLab. Met deze tentoonstelling laat het museum werk zien dat in het TextielLab, de creatieve werkplaats van het museum, is vervaardigd door toonaangevende ontwerpers en kunstenaars, zoals Studio Job, Piet Hein Eek en Christie van der Haak, Jan Taminiau, Scholten & Baijings, Pieke Bergmans en Berend Strik.

Projecten uit het TextielLab
`Leuk dat het speelgoedkonijntjes blijven', roept beeldend kunstenaar Berend Strik als hij het door hem ontworpen vloerkleed ziet, dat net uit de werkplaats van het Audax Textielmuseum Tilburg is gekomen. Het tapijt, dat hier door de tufter met veel zorg en aandacht gedurende maandenlange noeste arbeid tot stand is gekomen, maakt onderdeel uit van een installatie van Strik, `Rabbits First'. Door de zinderende kleuren van stoffen en kleed en het aaibare van het textiel dringt zich een onwerkelijk beeld op, los van clichés en realiteit.
Deze installatie vormt samen met andere design- en kunstprojecten de tentoonstelling Van Labyrinth tot Big Mama, projecten uit het TextielLab. Wat de werken bindt is dat zij allen vervaardigd zijn in het TextielLab. In dit dynamische onderdeel van het museum ratelen en snorren de machines, terwijl kunstenaars en ontwerpers er samen met de textieltechnici aan het werk zijn. Zes technieken staan in het TextielLab centraal: weven, breien, borduren, lasercut, printen en tuften. Naast de hightech, computergestuurde apparatuur wordt ook het ambacht gekoesterd, zoals in de tentoonstelling te zien is bij de handgetufte tapijten van Berend Strik en Barbara Broekman. Al eerder, in 2005, toonde het Textielmuseum een brede range aan kunst- en designprojecten uit het TextielLab onder de noemer Made in Tilburg. Nu wordt een vervolg op deze expositie gegeven waarbij proces en realisatie van een veertiental projecten onder de loep worden genomen.

Van ´Labyrinth´ tot ´Big Mama´
Tijdens Van Labyrinth tot Big Mama staan de schijnwerpers op een aantal van de grotere projecten die recentelijk in het TextielLab zijn uitgevoerd. Zoals het project 'Labyrinth' van Studio Job, een installatie gedomineerd door een doolhofpatroon in groen-wit dat te zien is op een karpet, tafellaken met servetten, gordijnstof en ander textiel.
Naar ontwerp van Berend Strik en Barbara Broekman zijn kamergrote textiele ruimtes gerealiseerd, terwijl schilder Reinoud van Vught op de computergestuurde weefmachine een drietal wandkleden met een sterke textuur liet maken. Op het gebied van interieurtextiel worden intrigerende dessins gepresenteerd, zoals de driedimensionale stoffen `Architextile' van Aleksandra Gaca en de geweven en gelaserde stoffen van Hélène Dashorst en Eugène van Veldhoven.
Beeldend kunstenaar Christie van der Haak ging een samenwerking aan met meubelontwerper Piet Hein Eek. Het resultaat is een bank van ca. 7,5 meter lengte, bekleed met een stof die grote patronen laat zien en over de gehele lengte van kleur wisselt.
Van het ontwerpersduo Scholten & Baijings worden nieuwe `Colourplaids' getoond, unieke `kleurbommen' voor het interieur, die als dubbelweefsel zijn uitgevoerd. Zij ontwikkelden de prototypes in het TextielLab, maar laten, nu de bestellingen binnen stromen, de uitvoering extern plaats vinden.
Een aantal ontwerpers hield zich bezig met meubels. Onder de tot de verbeelding sprekende titel `Big Mama' zijn van Pieke Bergmans zitobjecten te zien, die bestaan uit opbollende, ronde vormen bekleed met een reusachtige gebreide sok. Ze nodigen uit tot zitten en tot dromend wegzakken. Kiki van Eijk ontwierp een chaise longue en een kamerscherm, waarbij zij zich liet inspireren door de Victoriaanse tijd. Ze werden bekleed met stoffen waarin nostalgische voorwerpen het beeld bepalen, als een ode aan de tijd waar kwaliteit een belangrijke eigenschap was.
Voor een driedimensionale, in één stuk geweven lamp, tekende het ontwerpbureau Van Eijk & Van der Lubbe. Het gaat hierbij om een stof bestaande uit meerdere lagen, die in een handomdraai van metalen ringen kan worden voorzien en tot lamp wordt omgetoverd.
Ook mode wordt gepresenteerd. Voor zijn collectie `Follies', herfst-winter 2007/2008, mocht modeontwerper Jan Taminiau van alle machines in het Textielmuseum gebruik maken. Zijn eigenzinnige gebruik van technieken en materialen leverde ontwerpen op met een romantische en nostalgische inslag. Van Conny Groenewegen worden enkele modellen getoond uit haar recent gepresenteerde modecollectie `Deliberate pixelation'. Zij zijn allen gebreid op de computergestuurde breimachine in het TextielLab. Naast de gerealiseerde werken wordt uitgebreid stil gestaan bij het ontwikkelingsproces in het TextielLab, van schets, digitaal bestand tot kleur- en materiaalproeven.

De meeste projecten zijn op uitnodiging van het Audax Textielmuseum Tilburg verwezenlijkt. Niet alleen gevestigde ontwerpers en kunstenaars zijn uitgenodigd, maar ook aanstormend talent. Daarnaast heeft het museum zich niet de beperking opgelegd om ontwerpers uit te nodigen die al bekend waren met het medium textiel. Juist de kruisbestuiving tussen verschillende disciplines en het contact tussen al dan niet ervaren ontwerpers en de museummedewerkers die hun expertise inzetten voor de realisatie van een ontwerp, levert inspirerende producten op. De tentoonstellingsinrichting is verzorgd door het ontwerpersduo Scholten & Baijings uit Amsterdam.

Een groot aantal van de projecten is met steun van de Mondriaan Stichting en van de provincie Noord-Brabant tot stand gekomen en voor de museumcollectie aangekocht.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Van Labyrinth tot Big Mama, projecten uit het TextielLab (auteur Caroline Boot, conservator kunst en vormgeving van het Audax Textielmuseum Tilburg; vormgeving Irma Boom; ISBN 978-90-70962-42-5; sponsoring Interpolis en Drukkerij Rosbeek, Nuth).

Winkelproducten
Van enkele ontwerpers die deelnemen aan de expositie zijn ook speciaal in het Textielmuseum ontworpen producten in de geheel vernieuwde museumwinkel te koop. Studio Job ontwierp diverse producten, zoals tafeldamast en theedoeken en voorzag ze van een labyrint patroon, zowel in glanzend wit damast als in een groen-witte kleurstelling uitgevoerd. Scholten & Baijings en Christie van der Haak tekenden voor nieuw tafelgoed. Van Pieke Bergmans is een serie theedoeken te koop en van Aleksandra Gaca haar geweven Slumber-sjaals in zachte mohair.

Audax Textielmuseum Tilburg heropent op 25 mei met een nieuw entreegebouw en heringerichte tentoonstellingszalen.

Overzicht ontwerpers en kunstenaars en hun werk:
`Architextile' van Aleksandra Gaca
`Big Mama' van Pieke Bergmans
`Colour Plaids' van Scholten & Baijings
`Deliberate Pixelation - Spring/Summer 2008, 'Faint Vibrations - Fall/Winter 2008/2009' van Conny Groenewegen
`Domestic Jewels' van Kiki van Eijk
`Follies - Autumn/Winter 2007/2008' van Jan Taminiau
`Labyrinth' van Studio Job
`Multiply' van Van Eijk & Van der Lubbe
`Orchidee' van Eugène van Veldhoven
`Rabbits First' van Berend Strik
`Textile Room' van Barbara Broekman
`Sassandra' van Christie van der Haak op Jufferbank van Piet Hein Eek
Wandkleden van Reinoud van Vught
`Wave', `Grid', `Circle', `Happy' en `Flowers' van Hélène Dashorst





Audax Textielmuseum Tilburg