Ingezonden persbericht


MOTIVATIES voor de nominaties van de Prijs voor de Amateurkunsten 2009

Koninklijke Harmonie Orpheus
Koninklijke Harmonie Orpheus, opgericht in 1864 (!) behoort al jaren tot de top van Nederlandse harmonieorkesten en is daarmee ook een visitekaartje voor de stad Tilburg. Kwaliteit en continuïteit zijn speerpunten van het verenigingsbeleid. Met name de laatste jaren wordt bij producties de samenwerking gezocht met andere muziekgenres, dat tot spannende en vernieuwende verbindingen leidt. Een daadkrachtig bestuur met visie ligt daaraan mede ten grondslag. Tegen deze achtergrond is de Stichting Amateurkunst ervan overtuigd dat Orpheus wederom een bijzonder project zal presenteren.

Stichting Souvenir Theaterproducties
De Stichting Souvenir Theaterproducties wordt in de praktijk gevormd door de Koorafdeling van de Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montignards. Souvenir, een van de oudste gezelschappen in de stad slaagt er in om hoogwaardige producties neer te zetten met een jeugdkoor, jongerenkoor en een operakoor. De kracht van de Souvenir is de breedte voor wat betreft leeftijdsbereik en de diepte voor wat betreft artistieke kwaliteit. Souvenir durft het aan ook vernieuwende muziek en theater te brengen. Daarmee zet Souvenir de toon voor organisaties die ook in de toekomst van cultureel en historisch belang wensen te blijven. Het is in het licht hiervan dat de Stichting Amateurkunst, Souvenir Theaterproducties nomineert voor de Prijs van de Amateurkunsten.

Teatergroep Torenspelers Tilburg
Teatergroep Torenspelers Tilburg maakt ruim 40 jaar baanbrekend theater. Zij spelen stukken van schrijvers uit het wereldrepertoire, en dan met name de niet vaak gespeelde werken, o.a. van Lodewijk de Boer, Boto Strauss, Harold Pinter, Hugo Claus en van Shepard (waarmee het Internationaal Toernooi der Lage Landen werd gewonnen). De jongste productie, BLUE REMEMBERED HILLS resulteerde in nominatie en selectie voor het Nationaal Theater Circuit. Naast stukken voor volwassenen is de laatste jaren het repertoire uitgebreid met klassiekers voor kinderen en met een clownsgroep met een straattheateract. Kortom: energiek, baanbrekend en artistiek vernieuwend. Derhalve nomineert de Stichting Amateurkunst Teatergroep de Torenspelers voor de Prijs van de Amateurkunsten.

P.6.08-516 Persbericht bekendmaking van de drie genomineerde kandidaten

25 mei 2008

Kapelaan Poellplein 3
5046 GV Tilburg
telefoon | 013 - 536 08 69
e-mail | info@stichtingamateurkunst.nl
www.amateurkunsttilburg.nl

Bekendmaking genomineerden Prijs voor de Amateurkunsten

De Stichting Amateurkunst reikt in 2009 voor de tweede maal de Prijs voor de Amateurkunsten uit.

De prijs is gericht op talentvolle, ambitieuze amateur kunstenaars, die in verenigingsverband of individueel actief zijn binnen de gemeente Tilburg. Aan Harmonie Orkest Tilburg met het project "Schering en inslag" werd de prijs in 2005 voor de eerste maal uitgereikt.

De aanmelding van kandidaten voor de Prijs liep tot 15 januari 2008. Elf kandidaten zijn aangemeld. In alfabetische volgorde zijn dat: Ad Parnassum (kamerkoor), AnneThé (dans), Canzonetta (zang- en muziekgroep), Dabbawalla (multidisciplinaire projecten), Kessels Saxofoonkwartet, Koninklijke Harmonie Orpheus, Nieuwe Koninklijke Harmonie, Souvenir Muziektheaterproducties, Tilburgs Vocaal Ensemble, Tilburgse Kunstkring (beeldende kunst) en de Torenspelers Tilburg (theatergroep).

Uit deze kandidaten zijn er op zondag 25 mei drie genomineerd voor het eerste deel van de prijs. Dit gebeurde tijdens het Cultureel Café van Theater Zaal 16, door de wethouder van cultuur, de heer Hugo Backx. De genomineerden zijn in alfabetische volgorde:
Koninklijke Harmonie Orpheus
Stichting Souvenir Theaterproducties
Teatergroep Torenspelers Tilburg

Elke genomineerde ontvangt E 1000,-- ter besteding aan de (verdere) uitwerking van een door een onafhankelijke jury te beoordelen project. Voor de uiteindelijke winnaar is een geldprijs ter beschikking van E 12.000,-- ter besteding aan de realisering van het ingediende project.

De drie genomineerden krijgen 6 maanden de tijd voor het uitwerken en indienen van het project. Begin 2009 zal een onafhankelijke jury beslissen wie van de drie genomineerden uiteindelijk de Prijs voor de Amateurkunst 2009 zal ontvangen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het kantoor van de Stichting Amateurkunst: Telefoon: 013-536 08 69 of per mail: admin@amateurkunsttilburg.nl of kijk op de website www.amateurkunsttilburg.nl