Vrije Universiteit Amsterdam

Debat over Europa: Verlamd door schuldgevoel

'Europa verloochent hoogste waarden van het Westen'

VU podium en het Blaise Pascal Instituut (VU) organiseren op 26 mei 2008 een debat over het Europese zelfbeeld in het speelveld van de internationale politiek. Europa is kampioen in zelfkritiek, aldus filosoof Pascal Bruckner. De last van het verleden (kolonialisme, slavenhandel en de twee Wereldoorlogen) weegt zo onevenredig zwaar op ons werelddeel dat zij zich te terughoudend opstelt wanneer het gaat om de Derde Wereld. Dit stelt hij in La tyrannie de la pénitence (De tirannie van het berouw, Amsterdam, 2007).

Uit schuldgevoel over begane misdaden in het verleden wil Europa niet interveniëren in regimes of religieuze opvattingen met een kwalijk karakter. Door niet in te grijpen verloochent Europa de hoogste waarden van het Westen. Oud minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk zal met Pascal Bruckner in discussie gaan over deze houding van Europa.

Deelnemers aan het debat zullen zijn:

Pascal Bruckner, Frans filosoof en auteur

Jan Pronk, oud-minister, voormalig VN-gezant in Darfur,

voorzitter Interkerkelijk Vredesberaad en schrijver van het

Europa-verkiezingsprogramma van de PvdA.

Debatleider is Mient-Jan Faber, hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen(VU), wiens leeropdracht "de betrokkenheid van burgers in oorlogssituaties" is. Voertaal van het debat is Engels.