Ingezonden persbericht



Onbekend maakt onbemind: de mening van
senioren niet serieus genomen.

De Nationale Senioren Barometer 2008 brengt daar
verandering in.

Regelmatig
wordt er in de media gerapporteerd dat uit een onderzoek of peiling is gebleken dat de 'Nederlandse bevolking' iets vindt of ergens een mening over heeft. Het blijkt echter dat de deelnemers aan deze onderzoeken vaak helemaal geen goede afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking. Dit komt omdat deelnemers boven de 50 jaar regelmatig ondervertegenwoordigd zijn binnen deze onderzoeken. De mening van senioren wordt daardoor vaak 'vergeten' of over een kam geschoren met de rest van de bevolking. Dit is een merkwaardig verschijnsel omdat het aantal 50plussers enorm aan het toenemen is. De Senioren Barometer brengt hier verandering in en geeft de 50plusser op www.seniorenbarometer.nl een stem!

Uit
recent onderzoek van de Vrije Universiteit bleek dat er veel vooroordelen bestaan over ouderen. Echter, mensen die veel contact hebben met ouderen hebben juist een positiever beeld over veroudering. Onbekend maakt onbemind. Dit is deels te verklaren door het feit dat ouderen zelf maar mondjesmaat aan het woord komen in de media. Daarnaast blijkt dat er in de media vaak in negatieve bewoordingen over 'het ouder worden' wordt gesproken of geschreven. Om deze reden heeft de Universiteit van Tilburg in samenwerking met communicatiebureau Pro Aging de Nationale Senioren Barometer 2008 ontwikkeld. Meer kennis over ouderen is noodzakelijk om een realistisch beeld te krijgen van ouderen. Volgens initiatiefnemer Prof. dr. René Schalk, Hoogleraar Ouderen Beleid, lukt dit het beste door "ouderen zelf aan het woord te laten en naar hun mening te vragen".

Met
de Nationale Senioren Barometer 2008 wordt in kaart gebracht hoe senioren in Nederland daadwerkelijk in het leven staan, hoe zij naar onze maatschappij kijken en hoe zij denken over vele verschillende actuele onderwerpen. Diverse organisaties ondersteunen de Barometer van 2008. Iedereen vanaf 49* jaar kan aan deze Barometer meewerken door de vragenlijst op www.seniorenbarometer.nl in te vullen. Dit kan nog tot 1 juni 2008.

Naast
de grote jaarlijkse Nationale Senioren Barometer zullen er maandelijks opinieonderzoeken (polls) worden gehouden onder 50plussers om hun mening te vragen over recente maatschappelijke ontwikkelingen. Bent u 50 jaar of ouder wilt u uw mening geven? Surf dan naar www.seniorenbarometer.nl en doe mee aan de vragenlijst van de Senioren Barometer 2008 of meld u aan voor het 50+Panel.

*
De leeftijdsgrens van 49 jaar wordt in veel onderzoeken genomen als uiterste leeftijd, de Senioren Barometer neemt deze leeftijdsgrens als ondergrens.



Ingezonden persbericht