Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme

26 mei 2008

Netwerk van natuurtransferia en kleinschalige parkeerplaatsen krijgt vorm

P-veluwe groeit uit tot ideaal vertrekpunt voor actieve verkenning natuur

Om meer bekendheid te geven aan het P-Veluwe netwerk is op vrijdag 23 mei jl. op de P-Veluwe locatie Drieseberg in het Speulderbos een speciale publieksfolder geïntroduceerd. De folder is onderdeel van een breder promotieprogramma. Gedeputeerde mevrouw A. van der Kolk van de provincie Gelderland, directeur A. Heineman van Natuurmonumenten Gelderland en de heer P. Winterman, directeur Staatsbosbeheer Regio Oost namen de eerste exemplaren in ontvangst. Bij dezelfde gelegenheid zijn ook de eerste 'Handboeken P-Veluwe' overhandigd aan de gemeenten Barneveld en Harderwijk. Het handboek geeft organisaties die aan de slag gaan met de realisatie van een P-Veluwe locatie of zij die hierin zijn geïnteresseerd een goed beeld van de criteria waaraan zo'n locatie moet voldoen. Inmiddels zijn er zes gerealiseerd en vormen deze samen met de twee Veluwe transferia in Nunspeet en Rheden het begin van een netwerk. Het is de bedoeling het netwerk de komende jaren verder uit te breiden tot zo'n twintig P-Veluwe parkeervoorzieningen.

Veluwe transferia zorgen voor een eerste opvang van het recreatieverkeer langs de snelwegen. P-Veluwe locaties zorgen in het verlengde hiervan voor opvang langs de provinciale wegen pal aan de rand van top-natuur met directe aansluiting op wandel- en fietsroutes. De Provincie Gelderland gaf anderhalf jaar geleden samen met enkele natuur- en toeristische organisaties het startsein voor de aanleg van de P-Veluwe locaties. De kleinschalige gratis parkeerplaatsen zijn voor toeristen, recreanten en natuurliefhebbers een ideaal vertrekpunt voor een uitgebreide verkenningstocht van het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dat de Veluwe meer is dan natuur alleen toont de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) met de presentatie van een nieuwe cultuurhistorische wandelroute vanaf P-Veluwe Drieseberg. De nieuwe route, die op 23 mei ook officieel in gebruik is genomen, geeft een extra dimensie aan de natuur en brengt de wandelaar in contact met de geschiedenis zoals deze in het cultuurlandschap van het Speulderbos beleefbaar is. Het boekje maakt deel uit van een serie TRAP-routes. Een reeks wandel- en fietsroutes uit een Toeristisch Recreatief Archeologisch Project.

Struinen door het bos
Met de introductie van de publieksfolder, het handboek en het cultuurhistorische wandelrouteboekje 'Drie, dansende beuken op de Veluwse stuwwal' is een volgende stap gezet in de verdere toeristisch-recreatieve ontsluiting van de Veluwe voor een unieke natuur- én cultuurbeleving. Informatiepanelen wijzen de recreant op de uitgebreide toeristische (route)mogelijkheden die vanaf de parkeerplaats te ondernemen zijn. Struinen door het bos of een van de vele gemarkeerde wandelroutes lopen, P-Veluwe biedt het aan. Ook kunnen recreanten die willen gaan fietsen direct aanhaken op het uitgebreide fietsroutenetwerk van de Veluwe. Verder wordt waar mogelijk aansluiting gezocht op het openbaar vervoer. En kan op verschillende plaatsen een Groene Halte Wandelroute worden gestart om na een stevige wandeling, met de bus, weer terug te keren bij de auto.

Iedere P-Veluwe is voorzien van uniforme herkenningspunten. De ontwikkelde huisstijl is passend bij de natuur en sluit aan bij bestaande uitingen van de Veluwe. De toeleidende bewegwijzering is uitgevoerd met een pijl die aangeeft waar de parkeerplaats te vinden is. Op de parkeerplaats staat een landmark als herkenningspunt, dat hoog en smal is en daarmee goed zichtbaar. Dit landmark is tevens voorzien van een informatiepaneel met de toeristische mogelijkheden in de directe omgeving.

Evenwichtige ontwikkeling
Het P-Veluwe netwerk is opgenomen in het beleidsprogramma 'Veluwe 2010' van de provincie Gelderland, dat een evenwichtige ontwikkeling van ecologie en economie op de Veluwe nastreeft. In dit kader wordt gewerkt aan een grenzenloos, eindeloos natuurgebied, zonder barrières voor mens en dier waar toerist en recreant volop de gelegenheid krijgen om te genieten van de natuur. Achterliggende doelstelling van P-Veluwe is zonering: het rustiger maken van rustige gebieden, het stroomlijnen van recreatieverkeer en het geconcentreerd aanbieden van parkeren om zoekgedrag met de auto te vermijden.

De realisatie van het P-Veluwe netwerk is een initiatief van de Provincie Gelderland in samenwerking met de terreinbeheerders Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en de toeristische marketing-organisaties Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme en Veluws Bureau voor Toerisme. Meer publieksinformatie is te vinden op www.develuwe.nl


Noot voor de redactie,

Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme