Ingezonden persbericht



Driebergen, 26 mei 2008

Passantenheffing Wijdemeren afgeschaft

De gemeente Wijdemeren heeft onder
grote druk van het bedrijfsleven besloten de omstreden heffing voor passanten en boothuurders niet in te voeren. Watersportondernemers rond de Loosdrechtse Plassen - het grootste watersportgebied in de gemeente - zijn opgelucht dat met ingang van 2008 passanten en boothuurders geen extra belasting hoeven te betalen.

HISWA Vereniging - brancheorganisatie van de
watersportindustrie - voerde samen met de jachthavens en jachtverhuurders een korte felle strijd toen de plannen van de gemeente eind maart bekend werden. In de gemeentelijke begroting was al 10.000 euro extra opgenomen voor uitbreiding van de huidige watertoeristenbelasting (voor vaste ligplaatshouders in een jachthaven) met een dergelijke passantenheffing.
Gerdina
Krijger
, regiomanager Midden bij HISWA Vereniging reageert verheugd: "Onze lobby heeft zijn vruchten afgeworpen. Allereerst is de passantenheffing in strijd met een eerdere afspraak: er wordt alleen watertoeristenbelasting geheven bij vaste ligplaatshouders. Daarnaast is er sprake van ongelijke behandeling: passagiers van een partyschip of rondvaartboot die op het water verblijven hoeven niets te betalen."

Een passantenheffing zou ook veel extra werk en ingewikkelde constructies opleveren. Krijger: "Onuitvoerbaar. Op een drukke zomerdag wanneer er veel boten gehuurd worden, hebben jachtverhuurders wel wat anders te doen dan het door middel van identiteitsbewijzen vaststellen wie precies hun klanten zijn. Immers, de gemeente moet de inwoners van de gemeente Wijdemeren vrijstellen van de belasting. HISWA Vereniging is er voor om de administratieve lastendruk bij watersportondernemers te verlichten en daarin zijn we wederom geslaagd.
" De vereniging wil verhoeden dat het onderwerp
in 2009 terugkomt en wil op korte termijn met de gemeente overleggen over de toekomst van de watertoeristenbelasting.

Noot aan de redactie, niet voor
publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HISWA Vereniging, Gerdina
Krijger, regiomanager Midden,

T 06 51 15 69 31, E g.krijger@hiswa.nl.

HISWA Vereniging is de brancheorganisatie van de
watersportindustrie. Bij HISWA Vereniging zijn circa 1.200 bedrijven aangesloten. Deze vertegenwoordigen tweederde van de omzet en werkgelegenheid in de sector. De activiteiten van HISWA Vereniging hebben grofweg een tweeledig doel: ondersteuning van onze leden bij hun bedrijfsvoering en collectieve belangenbehartiging met het oog op een gezond werkklimaat voor de watersportsector. HISWA, vertrouwd zakendoen.