Ingezonden persbericht



Nlisis wint tweede innovatieprijs in drie
maanden

Meltfit One krijgt zilver tijdens HET
Instrument

UTRECHT, 22 mei 2008 - NLISIS
Chromatography heeft voor de tweede keer in drie maanden tijd een prestigieuze innovatieprijs gewonnen voor de Meltfit One, een volledig nieuwe en gebruiksvriendelijke technologie voor het koppelen van capillaire kolommen. Ditmaal won de spraakmakende startup uit Eindhoven zilver bij 'Novelties in Technology', een prijs van de FHI ter gelegenheid van de vakbeurs HET Instrument in Utrecht. NLISIS won het zilver in de categorie 'Laboratorium Technologie' en miste op een haar na het goud, dat werd gewonnen door de Phenom elektronen microscoop
van
FEI Company.
 
In maart van dit
jaar won NLISIS ook al een zilveren award tijdens Pitccon in New Orleans, de belangrijkste internationale vakbeurs voor analytische chemie.

De nieuwste prijs is een combinatie van een vakprijs en een publieksprijs. Een vakjury nomineerde voorafgaand aan de beurs een twaalftal innovaties, verdeeld over drie categorieën: Laboratorium Technologie, Industriële Elektronica en Industriële Automatiseringsproducten. Vervolgens konden bezoekers van de vakbeurs hun stem uitbrengen op de winnaar.

Wil van Egmond, directeur van NLISIS Chromatography, is in zijn nopjes met de nieuwe prijs. "Deze tweede prijs is een geweldige extra opsteker, omdat tijdens HET Instrument vooral de eindgebruikers aanwezig waren, die ons product in de praktijk toepassen. We hebben bovendien bijzonder waardevolle feedback gekregen van de aanwezige analisten, waaruit blijkt dat onze Meltfit technologie veel meer mogelijkheden biedt, dan we oorspronkelijk dachten. We zullen ook in de toekomst nauw blijven samenwerken met gebruikers, om nieuwe producten te ontwikkelen die direct aansluiten op dagelijkse problemen in de laboratoria." In dat kader was NLISIS Chromatography ook medeorganisator van de succesvolle troubleshoot-workshop op de laatste dag van HET Instrument, waarvoor zich 500 deelnemers hadden ingeschreven.

De Meltfit One lost een bekend probleem onder analisten op, die veel moeilijkheden ervaren bij het koppelen van capillaire kolommen. Moderne scheidingssystemen maken regelmatig gebruik van gekoppelde kolommen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij geavanceerde toepassingen, zoals GCxGC, maar ook in standaardsituaties waarbij een simpele voorkolom of een 'retention gap' aan de analytische kolom wordt bevestigd. Het koppelen van capillaire kolomen wordt door veel analisten moeilijk gevonden, waardoor lekkage ontstaat, analyses mislukken en kostbare tijd verloren gaat.

Het nieuwe koppelinstrument lost de problemen volledig op met behulp van een uniek klein glasbuisje, dat als een tweede huid strak om de kolommen heen komt te liggen. Dit gebeurt door een combinatie van verwarming en luchtdruk, waardoor de kolom in het buisje wordt gefixeerd. Hierdoor is er absoluut geen ruimte meer voor dood volume of lekkages. Het maken van de koppelingen kost niet meer dan twee minuten en is zeer eenvoudig uit te voeren, in tegenstelling tot de gangbare huidige oplossingen.

NLISIS is
twee jaar geleden in Veldhoven opgericht door Wil van Egmond, oud-directeur van ATAG GL, om deze onvolkomenheden stuk voor stuk weg te werken. De organisatie heeft zeven partners waaronder Simac, Total Support en Limetree Business Refreshment.