Ingezonden persbericht



Amsterdam, 26 mei 2008

Dalai lama spreekt voor het eerst vrijuit over situatie in Tibet
Vrijheid voor Tibet, een pleidooi voor menselijkheid en tolerantie

Tenzin Gyatso, Zijne Heiligheid de veertiende dalai lama, spreekt in het boek Vrijheid voor Tibet voor het eerst openhartig over de situatie in Tibet. 'Ik sta er vanaf het allereerste begin achter dat de Spelen in Beijing gehouden worden. Mijn standpunt hierover is ongewijzigd. Naar mijn overtuiging moeten de Tibetanen de Spelen op geen enkele wijze dwarsbomen. Elke Tibetaan heeft wettelijk het recht om voor zijn eigen vrijheid en rechten te strijden, maar het is aan de andere kant niet zinvol als we iets doen wat haat zaait in de harten van het Chinese volk.'

Uniek aan het boek is dat alle belangrijke teksten van de dalai lama over dit gevoelige onderwerp bijeengebracht zijn. Zo vertelt hij over zijn uitgewerkte vijf-puntenplan voor vrede. Hij doet oproepen aan zowel het Chinese als het Tibetaanse volk en vertelt over zijn toespraak tot het Europees Parlement. Hij prijst mensen die op een vreedzame wijze in opstand komen tegen het strenge Chinese bewind.

De dalai lama werd in 1935 in Amdo (Tibet) geboren. Hij is spiritueel leider van de Tibetanen. Vroeger was hij ook de hoogste politiek leider van Tibet. Tibet staat onder Chinees bewind, sinds de invasie van het Chinese leger onder Mao Zedong in 1951. Dit bewind wordt door de Tibetanen en veel andere mensen over de gehele wereld niet erkend. Zij zien de dalai lama nog steeds als de politiek leider van Tibet. In 1989 kreeg de dalai lama de Nobelprijs voor de vrede.

Titel: Vrijheid voor Tibet - Pleidooi voor menselijkheid en tolerantie Auteur: Dalai lama
Vertaling: Bep Fontijn
Uitgeverij: Altamira-Becht
Prijs: ¤ 9,95
Pagina's: 128
ISBN 978 90 6963 836 2
Websites: www.altamira-becht.nl


Bestellen:

Vrijheid voor Tibet
Vrijheid voor Tibet
Lama, D.