Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Stikstofbehoud door verlies

9 mei 2008

Stikstofkringloop in tropische zeegrasvelden

De stikstofcyclus speelt een grote rol bij zeegrasvelden. Arie Vonk heeft de stikstofdynamiek in zeegrassen in Indonesië bestudeerd. Het blijkt dat de interactie tussen zeegrassen, dieren en micro-organismen resulteert in een efficiënte stikstofkringloop in tropische zeegrasvelden. Zo wordt verloren stikstof uit zeegrassen toch behouden. Vonk promoveert op 26 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Zeegrasvelden zijn kustecosystemen met belangrijke functies voor de kuststabiliteit en de visstand. Het verzamelen en begrazen van zeegrasbladeren geldt als de belangrijkste stikstofstroom in deze velden. Stikstof is namelijk een belangrijke voedingsstof voor organismen. Productie van zeegrasbladeren vereist een grote hoeveelheid stikstof. Maar de levensduur van het blad is kort. Tijdens het afsterven van het blad wordt maar weinig van de stikstof weer teruggehaald door de plant. Bladverlies betekent dus ook een groot verlies van stikstof voor de plant.

Diersoorten die tussen het zeegras leven kunnen de export en de dynamiek van zeegrasbladeren beïnvloeden. De belangrijkste grazers van zeegrasvelden zijn zee-egels, garnalen en vissen. Garnalen bijvoorbeeld houden voedingsstoffen vast door het bladmateriaal te verzamelen. Hun holen kunnen daarom een belangrijke bron van opnieuw beschikbare voedingsstoffen vormen. Veel voedingsstoffen kunnen hierdoor weer beschikbaar komen voor opname door zeegrassen.

Invloed van de mens
Kustbodems kunnen door de uitgebreide wortelstelsels van zeegrasvelden worden gestabiliseerd. Zeegrasvelden functioneren verder als schuilplaats en kraamkamer voor veel gewervelde en ongewervelde dieren. Door een toenemende menselijke druk op het kustsysteem verdwijnen wereldwijd zeegrasvelden. De toenemende druk is merkbaar door een toename van voedingsstoffen en sediment in het water en een hoge mate van uitbuiting van de ecosystemen.

De onderzoeksresultaten zijn onder andere interessant voor managers en beschermers van tropische kustgebieden. Zeegrasvelden zijn belangrijke ecosystemen voor de visserij en dus voor de voedselvoorziening. Ook zorgen zeegrasvelden voor stabilisering van de kust wat een belangrijk kenmerk is gezien de zeespiegelstijging en kusterosie.

..............................

Meer informatie bij:

* drs. Arie Vonk (Radboud Universiteit Nijmegen)
* 06-10631023 javonk@gmail.com

* promotie: 26 mei

* promotor: prof. dr. P.H. Nienhuis, co-promotor: dr. J. Stapel