Gemeente Winterswijk


Winterswijk en Fietserbond maken samen fietsbalans op

21 mei 2008

Winterswijk ­ Op 26 mei aanstaande organiseert de gemeente samen met de Fietsersbond een speciale Meetdag voor het Fietsklimaat in Winterswijk. De Meetdag vormt de start van het project Fietsbalans-2, een onderzoek van de Fietsersbond naar de kwaliteit van de fietsomgeving in een twintigtal gemeenten. De officiële start van het project vindt 's ochtends plaats om 10.00 uur. Wethouder Henk Kok zal dan vanaf het Raadhuis op een bijzondere wijze de aftrap verrichten.

Tijdens de Meetdag leggen een opvallende meetfiets en -auto een traject af in de gemeente. De fiets en auto zijn uitgerust met speciale apparatuur waarmee onder meer de weginrichting, trillinghinder, snelheid, concurrentiepositie fiets-auto en geluid nauwkeurig worden vastgelegd. Hiermee kan de Fietsersbond gedetailleerde aanbevelingen doen voor verbeteringen aan de infrastructuur.

Fietsbalans-2
In Fietsbalans-2 beoordeelt de Fietsersbond de gemeente Winterswijk in totaal op een dertiental fietsaspecten. De Fietsersbond bekijkt onder meer het fietsparkeerbeleid, de luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik.

Naast een meting maakt ook een enquête onderdeel van het onderzoek. Een onafhankelijk bureau neemt deze enquête gedurende de maand mei en juni telefonisch af onder een aantal willekeurig geselecteerde Winterswijkers. Daarbij worden vragen gesteld over onder meer fietsenstallingen, fietscomfort, verkeersveiligheid, sociale veiligheid, fietsendiefstal en de fietsambities van de gemeente.

Fietsbalans
Fietsbalans-2 is de opvolger van het succesvolle project Fietsbalans dat de Fietsersbond tussen 2000 en 2004 uitvoerde. In deze periode fietsten onderzoekers van de Fietsenbond in totaal tienduizend kilometer om het fietsklimaat van honderdvijfentwintig gemeenten in kaart te brengen.

Resultaten
In oktober worden de resultaten bekend gemaakt. Elke deelnemende gemeente ontvangt daarbij een uitgebreid rapport met aanbevelingen. De gemeente die hierbij het beste scoort, ontvangt daarop op 29 oktober de titel 'Fietsstad 2008'. Eerdere winnaars van deze titel zijn Veenendaal en Groningen.