RVD/Kon.Huis nr. 129: Prins van Oranje - Japan - VN-adviesgroep

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

PRINS VAN ORANJE NAAR VERGADERING VN-ADVIESGROEP WATER EN SANITATIE IN JAPAN

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is maandag 26 mei tot en met woensdag 28 mei in Japan om de 10e vergadering voor te zitten van de VN-adviesgroep voor water en sanitatie (UNSGAB). Behalve de halfjaarlijkse vergadering van de adviesraad staat in Tokio ook een bijeenkomst met Afrikaanse leiders en internationale organisaties over de verbetering van water en sanitatie in Afrika op de agenda. De uitkomsten en aanbevelingen worden meegenomen in de besprekingen van TICAD IV (Tokyo International Conference on African Development), de G8 en de Water- en Sanitatietop van de Afrikaanse Unie in juni in Sharm el-Sheikh.

De Verenigde Naties hebben het jaar 2008 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sanitatie, omdat wereldwijd veertig procent van de wereldbevolking (2,6 miljard mensen) gebrek heeft aan sanitaire voorzieningen, zoals een eenvoudig toilet. Daarnaast hebben nog eens 1,2 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater.

De gezondheid, de waardigheid en de ontwikkeling van deze mensen komen hierdoor sterk in het geding. Dagelijks sterven er meer dan 5000 kinderen aan diarree door gebrek aan zulke voorzieningen. Vrouwen en kinderen kunnen vaak niet werken of naar school omdat er geen toilet is, of omdat ze uren moeten lopen om schoon drinkwater te halen. Het doel van de VN is dat in 2015 het aantal mensen dat niet over deze basisvoorzieningen beschikt gehalveerd is.

De VN-adviesgroep voor water en sanitatie (UNSGAB) waar de Prins voorzitter van is heeft tot taak het millenniumdoel voor water en sanitatie te bevorderen, onder meer door vergroting van de bewustwording van de problematiek en door mobilisering van financiële middelen en capaciteit. De Japanse kroonprins Naruhito is erevoorzitter van UNSGAB.

Noot voor redacties (