Gemeente Hoogeveen

23 mei 2008
Afzender: gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Westerveld, Meppel en Midden-Drenthe, politie Drenthe, justitie, de woningcorporaties Woonconcept, Domesta, Actium en Woonservice, de energiebedrijven Rendo en Essent Netwerk.

Samenwerking in aanpak hennepteelt

Onder het motto âWiet telen = Straf oogstenâ worden in Zuid-West de krachten gebundeld in de aanpak van hennepteelt. Op maandag 26 mei ondertekenen gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, wooncorporaties en energiebedrijven hierover een convenant.

Hennepplantages in woonwijken veroorzaken onveiligheid, overlast en schade. Brandgevaar, kortsluiting door overbelasting of knoeierij aan elektrische bedrading, schade aan huurwoningen, wateroverlast en stankoverlast zijn daarvan sprekende voorbeelden. Bijna altijd is er sprake van diefstal van elektriciteit. Henneptelers genieten naast hun hennepinkomsten niet zelden een uitkering. Woonwijken kunnen veranderen door de aanwezigheid van hennepkwekerijen. Veelal zijn er connecties tussen henneptelers en georganiseerde criminaliteit. Onveiligheidsgevoelens nemen toe.

Integrale aanpak

Veel burgers en instellingen worden getroffen door illegale hennepteelt in woonomgevingen. Tot nu toe ontbrak het in Zuid-West Drenthe aan een systematische en integrale bestrijding. Vanaf volgende week voeren alle partijen die hier op welke wijze dan bij betrokken kunnen zijn, een beleid dat er op gericht is hennepteelt in woonomgevingen aan te pakken en potentiële kwekers te ontmoedigen. Een convenant hierover wordt ondertekend door de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, de politie en het Openbaar Ministerie, de woningcorporaties Woonconcept, Actium, Domesta en Woonservice en de energiebedrijven Essent Netwerk en Rendo.

Een veilige woonomgeving

In het convenant zijn afspraken vastgelegd over informatie-uitwisseling, te voeren acties en inspanningsverplichtingen van alle partijen. Door de krachten te bundelen kan de hennepteelt in Zuid-West Drenthe nog voortvarender worden aangepakt waardoor de veiligheid en leefbaarheid in woonomgevingen nog beter kan worden gewaarborgd.
De volledige tekst van het hennepconvenant is te vinden op www.hoogeveen.nl/hennepconvenant.